newyorkbloggopeder.blogg.se

Från Lund till New York

Long Island, inte alltid något man dricker.

Publicerad 2013-03-28 03:37:00 i Allmänt,

Hej bloggen!

Nu har jag låtit det gå några dagar så det är dags att jag återigen förgyller er vardagen med mina ord. Detta inlägg borde egentligen ligga innan Emmas men jag är lite lat så det gör inte det.

I måndags hade vi alla en skön dag då vi två och två gick på varsin föreläsning/diskussion om stamning på ca 2 timmar (samma innehåll). Jag och Siri var i skolan klockan 9 och fick då vara med i en diskussion om hur man bemöter patienter som stammar, vad man bör tänka på samt vilka frågor som är viktiga i anamnesen. Det var intressant och kul att läraren och eleverna hade en öppen diskussion som till stor del handlade om att minska elevernas oro för att komma ut och möta patienter. Efter detta ägnade jag och Siri resten av dagen till det klassiska 5th avenue marathon, som jag tidigare sprungit med Emma. Jag och Siri fortsatte kvällen på Lombardis, den äldsta pizzerian i USA. Pizzan och det obligatoriska rödvinet till blev en perfekt avslutning på dagen.

Tisdagen bjöd på en utflykt ändå till Long Island där vi besökte Transitions of Long Island, en rehabiliteringsklinik för personer med förvärvande hjärnskador. Patienterna som kommer dit har även ofta arbetsterapi på sitt dagsschema. Väl där delades vi upp två och två och fick observera hur behandlingen kunde se ut.

Jag och Emely fick först se en behandling med en flicka som fått talsvårigheter i form av dysartri, minnessvårigheter och begränsad rörelseförmåga efter att en karusellolycka. Behandlingstillfället innehöll träning av synonymer, motsatser, visuella minnestekniker och hörförståelsetestning. Logopeden och barnet diskuterade även vad som är bra att tänka på när man talar med en annan människa, t.ex. ögonkontakt etc. Jag och Emely fick uppfattningen av att logopeden och flickan hade en väldigt bra kontakt.

Vi fick följa ytterligare fem behandlingar under dagen som till stor del handlade om minnesträning och tekniker. Logopeden pratade om Internal Memory Strategies och External Memory Strategies. Internal innebar fem olika tekniker förkortat ”CRAVE” 1.”Chunking”- att man bryter ner informationen till mindre bitar för att lättare minnas, 2.”Repetition”- ja precis vad det låter som, att man repeterar informationen, 3.”Association”- att relatera ny information till gammal, 4.”Visualization” – att man gör en mental bild och 5.”Elaboration”- att man gör en historia av informationen. External Memory Strategies bestod av ”reminders”, ”Re-caps”, ”review”, ”routine”.

Efter en lång dag åkte vi tillbaka till Manhattan för att gå på en kvällsföreläsning om dysfagi (sväljningssvårigheter). Läraren var 40 min sen, vilket tydligen inte var ovanligt (!). Studenterna hade nyligen haft en dugga och den delades nu ut. Det var kul att se hur deras miniprov var uppbyggt och det kändes rätt bra att det verkade vara samma saker som vi hade lärt oss. Föreläsningen handlade till stor del om larynxcancer med sväljsvårigheter som följd. Detta var mycket intressant och jag fick lite förståelse för varför studenterna fann sig i att vänta i 40 min. Efter föreläsningen fortsatte jag och Siri vår kulinariska resa i det amerikanska köket.

Imorgon är det torsdag och då har vi vår sista skoldag som är en skolkväll. Vi ska besöka en stamningsklinik på Long Island vilket ska bli himla kul och intressant.

Bilder kommer i dagarna. Hoppas allt är bra med alla därhemma! Vi ses om en vecka!

/Jenny

Busy day!

Publicerad 2013-03-28 03:00:00 i Allmänt,

Idag har vi haft ett fullspäckat schema i skolan med både möten, föreläsning och besök! Dagen började med att vi mötte upp Iris (vår kontakt vid NYU)och pratade lite om vår vistelse här och hur själva besöken fungerat. Vi tycker alla att det fungerat väldigt bra och alla besök har (med något enstaka undantag) varit superbra och inspirerande. Vi fick även höra att många av de ställen vi besökt har tyckt att vi varit väldigt trevliga och att de har uppskattat våra besök och sådant är alltid väldigt roligt att höra!

Efter detta var det dags för en föreläsning om autism som hölls av en gästföreläsare. Hon jobbade på ett center för barn och ungdomar med autism. De arbetade med en metod som kallas ”Applied Behaviour Analysis” som i stort sett går ut på att man belönar önskvärda beteenden. Till exempel kan det handla om att man vill att ett barn ska kunna sitta stilla en viss tid och för varje gång barnet klarar det får han/hon en stjärna och när man fått ett visst antal stjärnor får man en belöning till exempel i form av en paus eller en liten present. Man ska även ignorera beteenden som inte är önskvärda, till exempel om barnet skriker eller slår. I den strikta modellen kan man även bestraffa dessa oönskade beteenden men på det sättet jobbade de inte på centret. Dock kan man ta bort en tidigare belöning, till exempel ta bort en stjärna eller något annat. Efter föreläsningen blev det en diskussion i klassen och vissa höll inte med om att detta sätt fungerade och att problemen för personer med autism främst beror på deras bristande förmåga att kommunicera. Det var intressant att lyssna på den här förläsningen eftersom denna modell ligger till grund för hur logopeder i USA arbetar. Det handlar mycket om att förstärka önskvärda beteenden i syfte att befästa dem.

Efter föreläsningen träffade vi Christina Reuterskiöld som är professor vid NUY sedan 2003 och doktoranden Anna-Eva för lunch. Det var jättetrevligt att träffa dem båda och vi pratade mycket om skillnader mellan logopeder i Sverige och USA. I USA är logopederna väldigt proaktiva och resultatinriktade. De har mycket tydliga mål för varje terapitillfälle och lite utrymme lämnas åt oväntade vändningar i terapin. I Sverige får vi lära oss vikten av att lyssna, nyttan av tystnad och att låta patienten styra (till viss del). Vi har självklart mål i Sverige också men i USA jobbar man mycket mer med mål vid varje tillfälle och som Christina sa så drillar studenterna här i USA att skriva mycket utförliga mål till varje patient och terpitillfälle. Vi kom fram till att det finns fördelar och nackdelar i båda arbetssätten och att den gyllene medelvägen troligen ligger ”någonstans i mitten av Atlanten”.

Vid två-tiden begav Siri och jag oss till RUSK - Institute of Rehabilitation Medicine. Det är ett sjukhus som tar hand om alla möjliga typer av patienter, i akutskedet samt under rehabilitering för inneliggande patienter och patienter som bor hemma men kommer in för terapi. På Rusk jobbar läkare, sjuksköterskor, logopeder, arbetsterapeuter och sjukgymnaster som tillsammans tar hand om patienterna. Efter stormen Sandy i höstas förstördes deras lokaler och det är fortfarande lite rörigt i de nya lokalerna men väldigt fräscht och nytt. Vi fick observera en röstbehandling vilket var kul eftersom det är en av de få saker vi inte fått se innan. Logopeden berättade innan att hon var specialiserad på professionella sångare och samarbetade med en sångpedagog. Patienten vi fick observera var dock inte sångerska utan historielärare och de övade främst på att få ner andningen i magen, bland annat genom fonation i rör. Anmärkningsvärt var att de inte använde glasrör utan vanliga sugrör. Vi ville fråga om varför men fick tyvärr inte tillfälle att göra det innan besöket var slut och vi fick åka hemåt.

Innan vi åkte hem hann vi med ett besök på le pain quotidien som är ett väldigt mysig kedja där man kan fika eller äta goda luncher. Hemma mötte vi upp Jenny som spenderat sin lediga eftermiddag på Century 21 (en galen outlet i stan där man kan FYNDA) och hon visade glatt upp sina fynd!

Sedan gick vi ner på gatan för att besöka Sebastian som är en bar precis bredvid oss där man kan köpa ostron för en dollar på happy hour men vi missade tiden så vi gick istället till ett thaiställe och åt dumplings, pad thai,majskolv och tom yum-soppa- mums! Innan vi gick hem slank vi in på vår absoluta favvoaffär Duane Reade och köpte Kettle corn- popcorn (popcorn med socker) som vi fullkomligt älskar! Nu sitter jag och Jenny mitt emot varandra och bloggar om de senaste dagarna!

Min familj har precis varit här på besök och det har varit så kul att ha dem här! Fick just ett sms att deras plan varit försenat flera timmar och att de med nöd och näppe hann med ett tidigare plan så att de skulle hinna med sin connection i London där de mellanlandar. Hoppas resan gick bra till sist! :)

Nu är det dags för mig att sova. God natt!

Emma

torsdag, fredag, lördag & söndag

Publicerad 2013-03-25 04:26:00 i Allmänt,

Hej bloggläsare!

Ber om ursäkt för dålig uppdatering. Anledningen är att vi knappt varit hemma annat än och vänt mellan olika turer. Här kommer dock en sammanfattning av det senaste.

I torsdags var vi återigen på Hebrew Academy for Special Children (HASC) i Brooklyn. Den här gången gick det dock lite smidigare att ta sig dit. Dagen såg i stort sett ut som i tisdags. Vi observerade logopeder (främst logopedstudenter under övervakning av sina handledare) i deras arbete med barnen och fick även sitta med under ett par lektioner. Det första vi fick se var hur logopeden Irene gjorde en språklig bedömning på en femårig pojke. Hon använde testet PLS 5 (preschool language scales) som både testar expressivt och receptiv språklig förmåga. Språkbedömningar har vi både sett och utfört en hel del av hittills på utbildningen men det är alltid spännande att se hur olika logopeder gör det. Irene var extremt klämmig i sin logopedroll. Hon var sträng och krävde hög disciplin av barnen samtidigt som hon var uppmuntrande genom att skoja och berömma barnen när de utförde en uppgift väl. Något som jag tycker att många amerikanska logopeder gör bättre än en hel del svenska logopeder jag sett arbeta, är att de inte håller på och daltar så himla mycket med barnen (inte på ett skräckinjagande sätt, barnen får uppmuntran och beröm och logopederna ”high fivar” dem stup i kvarten)! Hemma har jag flera gånger sett logopeder som låter barnen styra terapin och ger upp så fort barnet inte vill. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad de är som de amerikanska logopederna gör... De utför terapi och bedömningar med en beslutsamhet och bestämdhet som gör att barnen verkar förstå att det är dags att prestera. Det är väldigt sällan så att logopederna inte lyckas få med sig barnen och tvingas ge upp. Kanske beror det också på att logopeden sitter i skolan och barnen ser på dem lite som på sina vanliga lärare och på terapin som skolarbete som måste utföras. Det är kanske annorlunda om man, som i Sverige, åker till logopeden på sjukhuset. Det har i alla fall varit väldigt roligt att se skillnaden på amerikanska och svenska logopeders arbetssätt. Ibland kan det visserligen kännas som att det är lite för mycket ”go” i de amerikanska logopederna. Terapin kan bli rätt hetsig och de stannar aldrig länge på en och samma uppgift. Å andra sidan får de väldigt mycket gjort…!

Som patient hos logopederna på HASC gäller det att man inte är lättdistraherad. Terapirummen är överfulla av leksaker inom syn- och räckhåll och gång på gång kommer någon in i behandlingsrummet för att hämta saker eller prata med den behandlande logopeden. Många av barnen på skolan har uppmärksamhetsstörningar och jag tror också att typiskt utvecklade barn (och vuxna!) hade uppfattat miljön som störande. Något som gjorde oss både förvånade och besvikna var att logopederna verkade underskatta elevernas förmåga på många plan. Logopederna och studenterna pratade mycket om elevernas brister och oförmågor med en ganska tråkig attityd över deras huvuden. När vi påpekade detta höll de med oss men försvarade sig med att patienten ändå inte hade minsta förmåga att förstå vad de sa. På utbildningen har vi verkligen fått inpräntat att hur lågfungerande man än anser att en patient är så får man aldrig, aldrig, aldrig prata om patienten när den befinner sig i rummet.

Utöver detta hade vi en trevlig dag på HASC och jag tycker att de gör ett bra jobb för de barn som inte anses passa in i något annan skola eller ”program” på grund av sina ovanliga och komplicerade kombinationer av svårigheter.

När vi slutade blev vi (efter lång väntan på grund av bilköer) upphämtade av den amerikanska logopedstudenten Lauryn vars familj bjudit in oss till deras hem Philadelphia. Vi satt stumma av beundran i baksätet när Lauryn vant tråcklade ut ur stan i den värsta eftermiddagstrafiken jag sett. Resan som brukar ta två timmar tog dubbelt så lång tid. Men fram kom vi! Lauryns barndomshem låg i en idyllisk förstad till Philadelphia och huset såg ut som en uppförstorad version av de sju dvärgarnas stuga, särskilt invändigt. Hennes mamma var världens gulligaste och välkomnade oss med en buffé av diverse amerikanska snacks som vi, utsvultna efter den långa bilfärden, hetsåt. Sedan åkte vi in till Philadelphia där vi åt middag på ett litet ställe i gamla staden. Många restauranger i staten Pennsylvania (där Philadelphia ligger) har inget utskänkningstillstånd men det är helt okej att ta med sig eget vin. Därför hade Lauryns föräldrar skickat med oss två flaskor i en kylväska. När vi kom hem igen tände Lauryns mamma en brasa och dukade fram te och choklad. Emma och jag kämpade tappert för att hålla ögonen öppna men fick tillslut kasta in handduken och gå upp och lägga oss medan de andra satt uppe ett tag till. Eftersom de senaste tre veckornas sömn påverkats av väsnandes element, sirentjut och Emmas nattliga tillrop tyckte jag att det var underbart att få en egen säng i ett eget rum i ett stort hus ute på landet. Vi sov som prinsessor!

Lauren och hennes gulliga mamma och hund
 

 

Morgonen därpå böjds det på en sockerchock i form av äppelkaka och vår nya favorit ”banana walnut bread”.

Efter frukosten packade vi ihop oss, tog farväl av Lauryns underbara föräldrar som skämt bort oss alldeles för mycket och gav oss sedan in till stan där Lauryn gav oss en guidad tur. Vi började i stans ”gamla” delar som ju inte är så värst gamla mätt med våra svenska mått. De äldsta byggnaderna var från sjuttonhundratalets andra hälft. De var såklart ändå mycket intressant för oss och vi lärde oss en massa nytt om quakers, stadens grundare William Penn och Betsy Ross som var kvinnan som ”designade” den amerikanska flaggan.  Till lunch provade vi den lokala specialiteten ”chees steak”; en baguett fylld med hackat kött (lite som kebabkött), lök och ost. En aning övermäktigt. Mättnaden/illamåendet höll i sig till långt efter middagstid.

När vi kom fram till den stora trappan framför konstmuseet som Rocky sprang upp för i filmen, gjorde jag och Jenny likadant i hopp om att skaka av oss ett par kalorier. På toppen erbjöd sig en man att fotografera oss. Han verkade ha gjort det förut och instruerade oss att inta olika poser. Här är resultatet:

 
 
 

Sedan var det dags för oss att ta farväl av Lauryn och hoppa på bussen till New York igen. På kvällen besökte vi ett par olika barer här i närheten. En av dem, ”The back door”, var inredd som ett enormt vardagsrum med soffor, öppen spis och kristallkronor. Och drinkarna serverades ur kaffekoppar! Där dök plötsligt en av våra tidigare äldrekursare Tobias, numera färdig audionom, upp. Han är här med sitt band och hade haft spelning.  Världen är liten! Trötta efter en lång dag gick vi hem och lagade pannkakor innan vi slocknade.

 

Lördagen spenderade vi på olika håll. Emmas föräldrar har kommit hit så hon träffade såklart dem och Emely ägnade sig åt secondhandshopping i Brooklyn. Jag och Jenny började dagen med en stadig frukost på ett kafé några kvarter bort och tog sedan tunnelbanan till andra sidan Manhattan och stadsdelen Chelsea. Vid trettioförsta gatan börjar den så kallade ”highlinen”, ett gammalt nedlagt järnvägsspår som går högt upp i luften och har gjorts om till ett (på sommaren säkert grönskande) promenadstråk. Där, högt upp i luften mellan skyskraporna, fick vi en solig om än lite blåsig tur. Väl nere på marken strosade vi i Greenwich Village och Soho.

 
 
 
en man som var ute på lördagspromenad med sin minipapegoja
 
Ingen här uppfattar mitt namn. Jag har hittills blivit kallad Sylvia, Sere, Sylvi, Biri, Sirvi, Sindri Suri och tjejernas favorit Server. Har därför börjat bära logopedstudentnamnskylten dygnet runt. 
 

Vi köpte lördagsgodis i den svenska affären Sockerbit

Sedan var det dags att åka hem och ladda om batterierna och plocka upp Emely innan vi gav os ut på en helkväll med middag, skybar och klubb!

 
 
 
 

Även under söndagen körde var och en lite av sitt eget race. Emma var med sin familj, jag var på Moma och Jenny och Emely var på marknad. Nu har Jenny och jag just ätit världens största pizza. 

Jag uppdaterar med bilder under morgondagen.

Siri <3

 

 

 

 

Födelsedag och Rusk Rehab

Publicerad 2013-03-21 01:22:00 i Allmänt,

”Ja må du leva, ja må du leva, ja må du leva uti hundrade år…”

Till dessa toner, paket och cupcake med ljus vaknade Siri, dagens jubilar! Alla fyra myste en stund på sängkanten innan jag och Jenny var tvungna att ge oss av till Midtown och dagens auskultation. Idag skulle vi gå två och två så det passade bra att ”födelsedagsgrisen” fick mysa lite extra länge på sin dag. Vi kom fram till adressen i god tid men fick en smärre chock. Ingången var avstängd och av en byggarbetare fick vi veta att stormen Sandy gått så hårt åt byggnaden att den var bortom räddning och skulle rivas. Vart skulle vi nu ta vägen? Jag och Jenny gick in på sjukhuset bredvid där en receptionist försökte hjälpa oss. Ingen kände igen namnet Dr.Riedel och vi hade inget telefonnummer att nå henne på. Jag ringde till vår handledare och till sjukhusområdets växel, båda utan resultat. Som sänd ifrån ovan spatserade (vad som troligen var) sjukhuschefen förbi och ville genast hjälpa oss. Vi fick följa med in i ett rum där en man gick igenom sina datorregister och slutligen fann numret till en Dr.Riedel. Sjukhuschefen ringde upp henne och fick reda på att hon höll till på ett helt annat ställe ett gäng ”blocks” därifrån. Vi traskade dit, blev visade till fel våning och fick långt om länge träffa rätt person, som tyckte vi var tidiga (då tydligen inte tiden heller stämde).

Nåja. Väl där fick vi en introduktion på hennes kontor följt av en rundvandring. Idag huserar rehabiliteringscentrat på våning 15-17 och allt var tydligen lite rörigt i och med stormen och flytten till den nya byggnaden. Fram till för två år sedan hade ”Rusk rehab” endast haft hand om rent språklig rehabilitering men nu fanns här även en röstspecialist och en sväljningsspecialist. Diagnoser hos vuxna patienter kunde bland andra vara Afasi, ALS och Parkinson men på centrat hjälpte man även barn med allt ifrån Cereberal Pares till syndrom. För barnen var det således både habilitering och rehabilitering. Man erbjöd även kostnadsfria ”after care”-grupper inom områden som Tai Chi, stresshantering, musikterapi m.m. för att exempelvis patienter som inte har några försäkringspengar kvar ska få fortsätta att uppehålla sina färdigheter. Detta gjordes möjligt tack vare volontärer. Dr. Riedel berättade att det idag är stora nedskärningar inom amerikansk sjukvård. Pengar som till exempel kimoterapi kostar mycket pengar och rehabiliteringen (som kan ta flera år för vissa patienter) blir drabbad. På centrat fanns tillgång till logopeder, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, psykologer och läkare. Lokalerna var nya och fräscha och det skedde ett tätt samarbete yrkeskategorierna emellan. Dr. Riedel sa att hon blev mycket imponerad av de afasicentra hon fick se när hon var på besök i Sverige och Köpenhamn.

Efter rundvandringen fick vi sitta med en annan logoped som har en ortodox, judisk, äldre man i behandling. Det är väldigt vanligt med judar här, överallt ser man svartklädda män med höga hattar och mörka lockar. Mannen hade afasi och skulle öva sig på att uttrycka sig koncist och inte "tappa tråden". Han fick därför svara på frågor som vi ställde till honom. Frågorna skulle handla om hans religion och det blev stundtals väldigt djupgående analyser. Logopeden försökte hela tiden att få honom mer specifik i sina svar. Han fick ställa frågor till oss också och mannen undrade vad vi hade emot deras koscherslakt av ´de dumma djuren´. Djurvänner som vi är lät vi frågan passera. Vi diskuterade även kulturella seder man bör ta i beaktning när man som logoped har en judiskt troende i behandling. Logopeden bör då bära sparsmakad klädsel, inte ta i hand och helst låta dörren stå på glänt (då en gift man inte får vara i ett låst rum med en annan kvinna än sin fru). Mötet blev snarare en inblick i judendomen än behandling, men det var trevligt, han var en skojfrisk man. När vi skildes åt önskade han att Gud skulle vara med oss.

Efter besöket fick vi samtala med en annan logoped i 30 minuter. Vi pratade bland annat om tidig intervention, lön och skillnaderna i sjukvårdssystem (Sverige/USA). Kontentan: det amerikanska systemet är inte det lättaste att förstå sig på och har man inte gott om pengar och en heltäckande försäkring är det inte lätt för gemene man.

Det är inte "a piece of cake" att hänga med i deras förkortningar och racersnack alla gånger, EI (Early intervention) hit och IEP (Individual Education Plan) dit. Om en förälder märker att dess barn har problem så kontaktas en läkare som sedan skickar en remiss till rätt instans, alternativt att bedömningen görs i hemmet. I båda fallen måste barnet kvalificera sig för att vara berättigad hjälp. Har barnet endast fonologiska problem får föräldrarna betala ca $100-200 för 45 minuter hos en logoped. Amerikanska medborgare har ofta en försäkring via sitt jobb där en viss summa dras per månad. Även om de har denna försäkring är det dock inte säkert att de får hjälp vid behov då det finns många kryphål och en uppsjö av försäkringsbolag. I dagsläget dras det in mycket även på EI, vilket upprör många.

Efter besöket på Rusk Rehab begav sig Jenny till frisören kom sju (!) timmar senare hem, stylad och skvallerstinn (av alla tidningar). Jag tog ännu en tur till min nya lekstuga – Metropolitan museum. Siri och Emma (som även de fått fel information på schemat) blev lediga hela dagen och tillbringade den med en god födelsedagsbrunch, shopping och mys i Greenwich Village. Fab Four sammanstrålade för en sen italiensk födelsedagsmiddag och ska nu ladda för morgondagens äventyr - Brooklyn och roadtrip till PHILADELPHIA!
 
Emely
 
Ps. Bildbomb kommer när vi inte ska upp tidigt nästa dag.

Taxifärd och strandbesök

Publicerad 2013-03-20 02:43:16 i Allmänt,

Då var det återigen dags för mig att göra min plikt här på bloggen. Jag kommer leverera ännu ett inlägg från förorten, denna gång är det Brooklyns tur.
 
Klockan 8 traskade vi hemifrån för att ta D-linjen från Grand St till Brooklyn. Väl framme i Brooklyn spricker Emma upp i ett nöjt leende och berättar hur stolt hon är över oss för att vi alltid kommer rätt och hittar så bra. Det skulle hon inte gjort. Vår kontaktperson hade skrivit fel adress på vårt schema så vi kom….fel. Tur i oturen var att personalen på det stället vi kom till var väldigt hjälpsamma och såg till att vi fick kontakt med vår logoped samt beställde en taxi till oss. Medan vi väntade på taxin blev såg vi många fina korkskruvslockar då vi befann oss i ett ortodoxt judiskt område. Lite irriterade över att vi nu blev en timme sena eftersom stället vi skulle till låg en rätt bra bit bort försökte vi ändå tänka positiva tankar om taxifärden. Kul med gul taxi, hör ju till New York och så. Tyvärr kom det ingen gul taxi utan en sunkig silvergrå bil med en del tillhörande godis- och matpapper på golven. Men! Passande nog fick vi lyssna på hebreisk musik under färden vilket gjorde upplevelsen för området starkare.
Trötta och besvikna tjejer utanför fel byggnad.
Rätt namn men fel ställe.
En hyfsat sunkig taxifärd i Brooklyn.
Väl framme på Hebrew Academy for Special Children (HASC) mötte vi Irene Torres, vår huvudlogoped för dagen. En mycket trevlig och rolig kvinna. 
 
HASC är en skola för barn med speciella behov som inte anses kunna tillgodoses av den vanliga skolan (public). Barnen som går på skolan har olika inlärningssvårigheter som beror antingen på utvecklingsstörning, emotionell påverkan eller speciella behov. 150-160 elever går på skolan och det finns mellan 7-12 logopeder beroende på antalet elever och deras problematik. Barnen delades in i klasser efter ålder, iq och emotionell kapacitet. Större svårigheter innebar mindre klasser. Klasserna bestod antingen av 6, 8, 12 eller 15 elever. 
 

Under förmiddagen fick vi följa varsin logoped. Logopederna hade så kallade ”pull outs” med eleverna vilket innebär att de tar ut eleverna ur klassrummet för att ha terapi/behandling. Under mina två första pass följde jag en logopedstudent och hennes handledare. Eleverna som hade terapi hade båda fonologisk språkstörning vilket innebär att de har svårt att producera rätt ljud. Båda gjorde en framflyttning och dentalisering av k-ljudet vilket innebar att det lät som ett t-ljud istället (tänk att ordet bok uttalas bot istället). Logopedstudenten övade även s-ljud med barnen eftersom de hade problem med det. Dock var barnen inte speciellt gamla, 3,5-4 år, och s-ljudet är ett av de ljuden etableras lite senare så jag reagerade lite över den intensiva träning av just det ljudet istället för t.ex. k som ska etableras tidigare än s. Under förra veckan fick vi lära oss om en modell som är vanlig i USA och innebär att man jobbar med allt samtidigt och inte fokuserar på en sak, vilket kanske var en metod som dem applicerade i dessa fall. Efter dessa två sessioner bytte jag och Siri så att jag gick med ”hennes” logoped istället. Jag fick då se en pojke som var 3 år som endast använde sig av ettordssatser och detta mycket sparsamt. Logopeden berättade att hon försökte expandera hans ordförråd. De jobbade även med en del adjektivkomparationer och prepositioner. Jag frågade om de jobbade något med tecken som stöd (TSS) men hon berättade att hon inte hade lärt sig det på sin utbildning. Vår huvudlogoped Irene berättade senare när jag frågade igen, att de inte jobbade med TSS eftersom föräldrarna generellt sätt inte hade möjlighet att engagera sig i det då deras största bekymmer var att försöka få mat på bordet. 

Under eftermiddagen fick vi sitta med i olika klassrum och se hur de fungerade. Jag var med på en lunch för en blandad klass som räknades som högfungerande. Barnen var mycket gulliga och hjälpsamma mot varandra. Jag var även inne hos en förskoleklass där fyra flickor gjorde ett imponerande framträdande med en Rihanna-låt. Jag hängde passade även på att hänga med två grabbar som lade ett slags pussel tillsammans. Killarna hade tuffa flätor och när de klarade pusslet utbrast den ena glatt men samtidigt lite vad jag skulle vilja beskriva som ”laid back”- ”yeah bro, that’s so cool”. 

Efter vår skoldags slut åkte vi till Coney Island för att kolla in det kända nöjesfältet och stranden. Det öppnar om fem dagar. Kändes lite som ett spökställe när det inte var öppet men stranden var fin. Jag hade gärna besökt det en sommarkväll. Vi hoppade på tunnelbanan mot Manhattan igen och droppade av Emely vid Prospect park för att själva leta rätt på Shake Shake- ett hamburgerställe som Siri satt upp på listan. Det var mycket gott. 

Coney Island
Smygfotar Emely
Smygfotar en mås.
Matintag efter den amerikanska tallriksmodellen.

Imorgon fyller Siri år och det ska firas. Hur får bli en överraskning. 

Skrivet av Jenny :)

Sjukhusbesök och en förflyttning 100 år tillbaka i tiden

Publicerad 2013-03-19 03:04:26 i Allmänt,

Dagens skolbesök ägde rum på ett av New Yorks större sjukhus, Mount Sinai. Sjukhuset ligger på Upper East Side och har förutom sina vanliga avdelningar även en VIP-avdelning där man kan få privata sviter, badrum med marmor, utsikt över Central Park och två sjuksköterskor som tar hand om en. Dock avslöjade logopeden som visade oss runt att många av kunderna på den avdelningen kan vara väldigt krävande och att det därför inte var så populärt att jobba där. Men man får nog ta del av mycket kul skvaller!!

Vi blev som sagt runtvisade av en logoped som jobbade på sjukhuset. Hon jobbade med rehabilitering i olika skeden i sjukdomsförloppet. Hon träffar patienterna då de precis kommit in till sjukhuset för en bedömning och fortsätter sedan att träffa dem för träning under sjukhusvistelsen. Vissa patienter fortsätter att komma tillbaka för terapi även efter att de skrivits ut från sjukhuset. Patienterna hon träffar har olika typer av hjärnskador, ofta från stroke eller traumatiska hjärnskador.

Det första vi fick se var en sväljningsröntgen av en kvinna som vi tror varit med om en olycka. Anledningen till att vi tror det är att hon var väldigt ung och strokepatienterna är ofta äldre. På grund av skador på nerverna i musklerna som behövs vid sväljning kan patienter som råkat ut för olyckor eller stroke få problem med att svälja och därmed att äta. Problemen kan bestå i att man har svårt att hålla munnen stängd (så att maten rinner/ramlar ur munnen), svårt att initiera sväljning eller att man sväljer fel så att en del av maten hamnar i luftstrupen istället för matstrupen. Ofta resulterar det sistnämnda i att patienten börjar hosta men ibland märks ingenting och maten rinner ner i lungorna utan att varken personen själv eller omgivningen märker något. Det är självklart farligt och kan leda till lunginflammation och om patienten redan är sjuk kan det få en dödlig utgång. Därför är den här typen av sväljningsröntgen mycket viktiga eftersom man ser hela sväljningsförloppet och vart maten tar vägen. Genom att vätskan som patienten sväljer har blandats med barium syns den på röntgen. Logopeden beskrev fallet som ”lite tråkigt” eftersom kvinnan svalde bra och allt såg normalt ut. Efter detta fick vi se en gruppsession som två logopedstudenter höll i. De pratade om St Patricks Day som precis firats här och patienterna fick brainstorma olika associationer. De associerade även olika musikinstrument och pratade om vilken musik de tyckte om att lyssna på. Som vi sett flera gånger tidigare under gruppsessioner så är det väldigt många som leder gruppen. I det här fallet var det en logoped och två logopedstudenter och det blev ganska rörigt. Patienterna var på olika nivåer och olika logopeder pratade med olika patienter samtidigt så det kändes inte som att det blev någon ordentlig gruppsession.

 

Ett VIP-rum

 

Sedan delades vi upp på olika håll och fick se lite olika saker, jag fick följa med en logoped och en logopedstudent. Det första de gjorde vara att träffa en man som hade en trakeostomi, alltså en venlig ner i luftstrupen genom vilken han andas. Mannen hade varit med om en olycka och fått en traumatisk hjärnskada som orsakat kognitiv påverkan samt påverkan på artikulationen. Logopedstudenten övade semantiska kategorier med mannen där han skulle svara på vad tre upplästa ord hade för gemensam nämnare (till exempel att alla ord var färger). Han får även se bilder där något inte stämmer och ska kunna avgöra vad som är fel. Mannen klarar vissa saker men behöver hjälp med andra men logopederna är överens om att han förbättrats sedan förra veckan vilket är ett bra tecken. Vi träffade sedan två andra patienter som båda haft stroke och logopedstudenten testade semantiska kategorier, problemlösning, logiskt tänkande, flerledade instruktioner och ordfinnande. Båda dessa patienter klarade uppgifterna väldigt bra och beskrevs ha minimal påverkan på kognitionen.

Det sista vi fick göra under vårt besök var att observera lunchen för de av patienterna som hade modifierade dieter. Det var fem patienter och alla hade olika kost. Kvinnan vars röntgen vi observerade i början av dagen fick för första gången sedan sin olycka äta riktig mat, men i små tuggor till en början. Efter en tugga/klunk kontrollerade logopederna röstkvaliteten på patienten så att den inte lät ”gurglig” eftersom detta är ett tecken på felsväljning ner i luftstrupen. En annan av patienterna kunde bara äta puré-konsistenser så hans mat var passerad och dryckerna förtjockade. Han fick prova att dricka lite vanligt vetten men började hosta vilket tyder på att vattnet rinner mer i luftstrupen. Tjockare konsistenser är lättare att konstrollera och rinner inte iväg lika lätt. Patienterna får vara med i lunchgruppen tills de lärt sig hantera sitt ätande och sväljning självständigt.

Efter besöket och en välbehövlig lunch begav vi oss ner till Lower East Side och museet ”Tenement” som ligger ett kvarter från där vi bor. Museet är ett hus som bevarats sedan tiden då Lower East Side var en slags slum dit alla immigranter kom när de anlände till New York. Huset byggdes runt 1870 och då kallades området ”Kleine Deutschland” eftersom det bodde så mycket tyskar här.  Husen byggdes för att kunna inhysa så många personer som möjligt på minsta möjliga yta. Trapphusen var trånga och mörka, elektricitet installerades inte i huset förrän 1924. På grund av att lägenheterna byggdes så tätt fanns det bara fönster i en riktning så de flesta rum saknade fönster. Nedervåningarna i husen var alltid affärer eller restauranger. De första 30 åren fanns varken gas eller rinnande vatten i huset så de 140 personer som bodde i huset eldade med kol (!) i sina lägenheter för att hålla värmen. Det fans en (!!) kran på gården där man kunde hämta vatten och den låg vägg i vägg med de fyra utedass som fanns på innergården. Runt år 1900 kom det i alla fall gas och rinnande vatten samt fotogenlampor till trapphusen. Runt den här tiden kom även en lag i New York som sa att alla rum var tvungna att ha fönster eller fönster som ledde till ett rum hade fönster. För att tillgodose detta byggde man schakt så att även rum som inte vätte ut som gatan fick lite dagsljus. Huset vi bor i är likadant och vi har två sådana schakt, ett utanför fönstren i badrummet och köket och ett utanför ett av sovrummen. Rätt kul att vi faktiskt bor i en byggnad som har så mycket historia!

 

Såhär kunde man bo

 

Runt 1935 kom en lag som sa att inga trappräcken fick vara av trä, på grund av brandrisken. Vid den här tidpunkten var Lower East side inte lika överbefolkat som innan, många immigranter hade fått bättre levnadsvillkor och flyttat. I huset där museet är idag bodde bara sju familjer när lagen kom och husägaren valde att vräka alla och stänga igen huset eftersom han inte hade råd att byta ut räckena. Huset stod sedan helt orört i 50 år innan de två grundarna till museet hittade det så de letade efter kontorslokaler. De har sedan byggt upp lägenheter i huset precis som det såg ut under tiden då folk bodde där. Det var otroligt kul att se hur de verkligen bodde och guiden vi hade var otroligt bra. Om ni besöker New York och är intresserade av stadens historia så kan vi alla verkligen rekommendera att ta en tur hit!

 

Lower East Side då

 

Lower East Side nu

 

Efter turen och ett besök i museets shop var det dags för veckohandling på vår matbutik. Sedan gick jag och Siri två gator ner till Chinatown och köpte 10 dumplings för 3 dollar, mycket gott! Jenny avnjöt den amerikanska klassikern ”mac and cheese”. Nu har alla börjat gå och lägga sig och det är dags för mig också.

God natt!

Emma




 

Helgen i text och mycket bilder

Publicerad 2013-03-18 03:50:00 i Allmänt,

 Lördagen ägnade vi helhjärtat åt till att fira St Patrick’s day som visserligen infaller först på söndag, men i New York firar man i dagarna två! Vi inledde dagen med en stadig frukost och gav oss sedan upp mot femte avenyn där St Patricksparaden skulle gå av stapeln. Vi som hade föreställt oss färgglada ekipage och varmluftsballonger som i filmen Easter Parade blev en smula besvikna när det visade sig att paraden bestod av grupper med diverse lokala irländska profiler och säckpipeblåsare som tågade nerför avenyn. Som tur var blandades de upp med poliser, sjömän och militärer!

 
 
 
 
 

På grund av att vintern vägrar släppa sitt tag om stan blev det också väldigt kallt vilket gjorde att vi återvände hem till våra ångande element för att tina upp. Eftermiddagen och kvällen spenderade vi på olika barer och pubar i våra kvarter. Efter att ha bott här i två veckor upptäckte vi i fredags att vi har en gata fylld med barer, klubbar och restauranger alldeles runt hörnet!

självutlösaren
 

 

 




Lite trötta efter gårdagens firande kurerade vi oss med en härlig brunch på ett kafé i vårt nyfunna grannkvarter. Emma och jag åkte sedan upp till the Metropolitan Museum of Art där vi spenderade eftermiddagen och såg allt från grekiska urnor, kinesiska masker, impressionistmålningar och nutida fotografier och videoinstallationer.För att få en kontrast till vårt mogna val av söndagsnöje tog vi oss sen ner till Dylan’s Candy Bar, en enorm godisaffär på tre våningsplan. Där shoppade vi loss och besökte även affärens kafé där det dagliga sockerbehovet tillgodosågs.
 
nya hipster cupcakemössor
 
 
köpte med oss godis hem till tjejerna
 
Hemma städade vi lägenheten och sen bjöd Emely på köttbullar till söndagsmiddag. Vi fyra tjejer åt upp en hel burk gelé (det fanns ingen lingonsylt i affären)!
 
Jenny hittade en utkiksplats
 
 
Siri

Fredag

Publicerad 2013-03-18 03:18:00 i Allmänt,

Imorse när vi steg utanför porten kände vi vår i luften! Med solsken i blick promenerade ”Swedish blouse mafia” ner till metron och åkte tvärs över ön till delen som kallas Soho. Där skulle vi besöka FEGS (Federation Employment and Guidance Services) Health and Human Services System som ett slags assistansbolag som sysslar med arbetsförmedling, engelska för nyblivna amerikaner (alltså typ som SFI!), olika rehabilitering- och habiliteringsprogram för personer med utvecklingsstörning, hörselskada, synskada och massa massa massa mer
 

Vi skulle spendera förmiddagen på en avdelning för ett habiliteringsprogram för individer med utvecklingsstörning. Vi blev välkomnade av tre logopeder (varav en var någon slags koordinator) som berättade om för oss om verksamheten. Programmet har plats för 150-160 individer som kommer sex timmar dagligen. Programmets deltagare kallas varken patienter, brukare eller medlemmar, utan ”consumers”. Dessa konsumenter är alla över 21 år. I USA får individer med särskilda behov som exempelvis utvecklingsstörning gå kvar i ”public school” tills de är 21 år gamla. Därefter slussas de vanligtvis vidare till daglig verksamhet, enklare arbeten (samhall i Sverige) eller till program av denna typ. Här får de stanna så länge de vill! Eller ”Until they die!” som den excentriske koordinatorn sa. De flesta konsumenterna bor på gruppboenden och kommer med buss från hela Manhattan och kringliggande ”boroughs”. På programmet är de indelade i grupper med 12-15 konsumenter i varje. De flesta grupperna är mixade när det kommer till grad av utvecklingsstörning eller typ av handikapp för att få heterogena grupper som möjligt. Det finns dock särskilda grupper för konsumenter med utvecklingsstörning i kombination med hörselskada, synskada och autism eftersom deras behov kan skilja sig mer från behoven för konsumenter med enbart utvecklingsstörning. Varje grupp har sitt eget hemklassrum med en ledare och två assistenter. Där ägnar man sig mycket åt ADL (aktiviteter i dagliga livet) som matlagning, hygien och åt ”functional academics” som till exempel kan vara att lära sig att hantera en miniräknare. Utefter behov och intresse får konsumenterna även terapi av arbetsterapeut, sjukgymnast, logoped och psykolog. Detta sker både i grupp och individuellt. Det finns också specialgrupper där man ägnar sig åt aktiviteter som bild och form, dans, sport, musik och andra uppträdanden. Till skillnad från på många skolor, där logopedbehandlingen styrs av nationella lagar eller särskilda terapiprogram, är det på FEGS logopederna själva som bestämmer om eller hur mycket terapi olika konsumenter ska ha. När en nu konsument kommer till programmet gör logopeden (och även andra terapeuter från andra discipliner) en utvärdering av patientens språkliga och kommunikativa kompetens. Man använder sig inte av särskilt många standardiserade tester eftersom dessa sällan har normer för individer med utvecklingsstörning. Istället har man en mängd informella tester av ”functional communicational skills” som kartlägger individens styrkor så väl som behov. Resultaten av dessa tester ligger sedan till grund för vilken terapi och vilka hjälpmedel konsumenter får på programmet. Många konsumenter på FEGS använder sig av AKK, främst i form av tecken som stöd och olika typer av system för bildkommunikation. Endast en konsument har ett högteknologiskt kommunikationshjälpmedel i form av en iPad Touch med inlagda ord och fraser som spelas upp med hjälp av högtalare. Logopederna på programmet uppmanar dock konsumenterna att använda sig av multimodal kommunikation där man kombinerar verbal kommunikation med till exempel bilder eller tecken. Även om många konsumenters tal är svårförståeligt lägger man inte tid på artikulationsträning. Eftersom det handlar om vuxna individer rör det sig förmodligen om ett väl inövat beteende och de artikulatoriska mönstren har redan bildat djupa fåror i hjärnan vilket gör det svårt att rå på med träning. Istället fokuserar man mer på att lära sig nå ut med sitt kommunikativa meddelande, reparera missförstånd och att själv upptäcka när ens meddelande inte når fram.

 Utöver kommunikationssvårigheter har ca 80 konsumenter på programmet även någon form av ät- eller sväljsvårighet vilket gör att de behöver konsistensanpassad diet. För närvarande lägger New York state ner mycket arbete för att öka kunskaperna inom området dysfagi bland vårdpersonal eftersom det under de senaste åren skett en hel del kvävningsolyckor (med dödsfall som följd) på sjukhus och vårdhem på grund av för dålig kunskap om konsistensanpassning och övervakningsbehov. Därför går stor del av tiden för logopederna på FEGS just nu åt till att undervisa övrig personal (runt 600 personer!) på programmet i ämnet. Alla anställda går en fyra timmars kurs för logopederna och måste sedan kunna demonstrera att de kan förtjocka eller dela mat i olika konsistenser eller storlekar. Även om det tar mycket tid för legenderna verkar de nöjda med denna relativt nya reform eftersom att den innebär att de på sikt förmodligen kommer att bli avlastade i sitt arbete. Vi svenska studenter som på senaste tiden hört och läst mycket om behovet av ökad kunskap om ätproblem framförallt inom äldrevården där hemma, tycker också att det låter positivt! 

På programmet strävar man efter att få ut konsumenterna i verkligheten där de ägnar sig åt volontärt eller arvoderat arbete på städbolag eller härbärgen för hemlösa. Enligt koordinatorn är detta en ”win win situation” eftersom att konsumenterna ägna sig åt något meningsfullt samtidigt som omgivningen får eventuella fördomar om personer med utvecklingsstörnings kompetens motbevisade.

Något som gör FEGSs program unikt är att man arbetar för att främja konstnärlig talang bland konsumenterna. Överallt i korridorerna hänger bilder som de målat och varje år arrangeras en stor vernissage som är lika stor som vilket konsthappening som helst i stan. Efter vår introduktion av programmet blev vi rundvisade på våningen där programmet håller till och gjorde då bland annat ett långt stopp i deras konstgalleri.


 





 
 
 
Efter konstrundan fick vi också kika in i de flesta klassrum där konsumenterna bland annat ägnade sig åt pyssel, datorbaserade aktiviteter och musikproduktion. En grupp var just på väg ut på stan för att handla ingredienser för att kunna baka under eftermiddagen. Varje fredag ställs det även till med disko för alla partysugna konsumenter och vi kunde absolut känna förväntningen luften!

Innan vi tog helg fick vi observera under två olika gruppterapisessioner. Många terapisessions på programmet sker interdiciplinärt med till exempel både logoped och arbetsterapeut i samverkan. Den första gruppen kallades ”Looking forward group” och riktade sig till lite äldre konsumenter på programmet. Gruppen leddes av två logopedstudenter och en arbetsterapeut och övervakades av två logopeder. En aning överbemannat tyckte vi när vi upptäckte att gruppen endast bestod av fyra konsumenter…  Under mars månad har temat för gruppen varit säkerhet och den här veckan har man arbetet med personlig hygien. Dagens uppgift bestod av att tillverka en plansch med seriebilder över proceduren för hur man tvättar händerna. Planschen skulle sedan sättas upp i avdelningens träningskök så att alla konsumenterna på programmet kunde ta del av informationen. Innan man satte igång hjälptes konsumenterna åt att (under ledning av logopedstudenterna) tillsammans komma fram till vilka steg som handtvättningsproceduren består av. Därefter fick konsumenterna klippa ut, färglägga och limma upp seriebilderna på ett stort pappersark som sedan tejpades upp på köksväggen. Under färgläggandet målar en konsument vattenkranen orange och blir då kallad ”artistic” av en av logopederna. En annan konsument frågar vad det innebär att vara ”artistic” och då kommer en diskussion om kreativitet igång. Man pratar även om i vilka situationer man tvättar händerna. Utöver dessa samtal har vi svårt att sätta fingret på var den exakt vad det logopediska syftet med aktiviteten var och framförallt har vi fortfarande inte kommit fram till vad som kan ha legat till grund för beslutet om att fyra logopeder/logopedstudenter skulle hålla i terapin. När vi tidigare har observerat terapisessioner som letts av fler än en logoped eller logopedstudent har vi reagerat på att det lätt kan bli lite stökigt och förvirrande för patienten (särskilt om de även haft en kognitiv nedsättning). Det tyckte vi även att det blev här. Logopederna och studenterna introducerade hela tiden nya ämnen och konsumenterna utsattes för frågor och uppmaningar från olika håll samtidigt. Det verkar ganska vanligt här att logopedstudenterna håller i terapi två och två. Jag har själv varit med om det hemma i Sverige på grund av att det inte funnits tillräckligt många praktikplatser inom regionen och kanske har man samma problem här i New York. Att vara två logopeder på en patient blir ju ganska olikt verkligheten och man kan inte göra precis vad som faller en in i stunden eftersom man måste ta hänsyn till sin logopedkollega (fast man tränar kanske upp samarbetsförmågan!) men samtidigt antar jag att det är bättre än ingen praktik alls!

Den andra gruppen vi fick observera var ”music group” och bestod av fyra lite yngre konsumenter. Med anledning av den irländska högtiden St Patrick’s day som infaller i helgen var dagens tema Irland. Den första aktiviteten var ”sätta svans på grisen” fast med en irlänsk St Patrick’s twist. Uppgiften var att ”lägga guldpengar i kitteln”. Det hela skedde till tonerna av en säckpipa. Konsumenterna verkade ha väldigt roligt men aktiviteten var inte särskilt språklig och hade nog kunnat ledas av någon annan än fyra logopeder/logopedstudenter. Sedan hade en av logopederna lärt sig några steg ur en irländsk dans på Youtube som hon lärde ut till konsumenterna. Inte heller denna aktivitet var språkligt baserad men deltagarna verkade definitivt ha en trevlig stund. Besöket på FEGS avrundades med att vi bjöds på en show av en av konsumenterna. Han körde några av sina bästa moves till Michael Jacksons ”Beat it” och avslutade med att bjuda ut Jenny på dejt.

Eftermiddagen spenderade jag, Emma och Jenny i Soho. Eftersom vi lagt om vår kostplan sedan vi kom hit kom vi fram till att afternoon tea var ett utmärkt substitut för lunch. Snittar, scones, bakverk och kopiösa mängder te inmundigades på Crosby Street Hotel.

 
 

Skyhöga på socker bestämde vi oss för att göra oss av med lite överflödig energi med hjälp av shopping. Vi upptäckte att vi har en massa bra butiker ett stenkast från skolan, så vi sökte av fältet för att ta reda på var vi bäst ska spendera kommande håltimmar. Därefter skiljdes vi åt och jag tog mig upp till Lincoln Center för att se Verdis Otello som gavs på The Met. Jag som inte charmades av Fantomen i förrgår fick nu njuta av en helkväll med skönsjungande venetianska krigare (även om de flesta manliga rollerna sjöngs av medelålders-plus kolesterolgubbar). 

 

 

Siri 

Gott och blandat

Publicerad 2013-03-15 23:47:00 i Allmänt,

Då tar jag väl helt enkelt vid där vi slutade…

Som Jenny skrev var tisdagskvällen klockren, bandet ”Condola Rashad” levererade en show av rang! Coolare NY-sångerska med tillhörande band får man leta efter.

 
 

 

Nöjda och glada kom vi hem och det var dags att kolla upp morgondagens projekt, New Jersey. Då tunnelbanan inte går ända dit var det ett projekt att få rätt på alla kommunikationer. Jag lade en lång stund på detta och när reseplanen var klar ställdes klockan på 07.00.

 
Onsdag 13/3:

Klockan 08 tog vi tunnelbanan från Essex st, ett byte sen var vi på Port Authority bus terminal. Bussen tog oss under Manhattans ”vallgrav” och tunneln slutade på New Jerseys torra land. Det var roligt att få se öns profil på håll samt hur det ser ut i förorterna. Inne i city är det städat (bortsett från sopsäckarna längs gatorna som väntar på morgonens sopbil), men det dröjer inte länge innan vägkanten får en matta av skräp och träden kröns av fladdrande plastpåsar. Till skillnad från svenska bussar med bälteslag fanns här inte ett bälte i sikte. Inte heller visade displayen några namn på hållplatser så det var inte helt lätt att veta var man skulle hoppa av. Efter ca 1,5 h färd blev vi avsläppta i vad som kändes som Ingenstans, omgivna av motorvägar. Den avfotograferade kartan på min mobil kändes som en livhanke. Efter en promenad förbi familjära förortsgator med vajande amerikanska flaggor hittade vi fram till målet, Adler Aphasia Center.

 

 
 
 
Flaggorna vajar patriotiskt på "var varannat" hus. Lite kontrast till Sverige.
 
 
 
Adler Aphasia center grundades för 10 år sedan av mr Adler som själv drabbats av en stroke. Efter sin behandling hade han känt att ”det måst finnas mer” och bestämt sig för att ge sig ut i världen och besöka de få afasicentra som finns. Därefter startade han upp denna samlingsplats som nu har 80 medlemmar i Maywood och en filial med ytterligare 15 medlemmar, 40 minuter söderut.
 
Vi fick vars en mapp med information och blev sedan introducerade för vår kontaktperson, logopeden Wendy. Vi blev bjudna på kaffe och slog oss sedan ned vid ett bord där vi fick ta del av dagens upplägg och om centrat i stort.
 

För dem som inte är bekanta med ordet afasi så är det en diagnos som kan följa efter en propp eller hjärnblödning då hjärnan har tagit skada. Personen får då kommunikativa svårigheter.

När amerikanska medborgare insjuknar får de behandling och rehabilitering inom sjukhusets logi i 3-6 månader, efter detta blir de mer eller mindre lämnade vind för våg då deras försäkring går ut. Det kan verkligen inte vara lätt att klara sig själv alla gånger om man har fått stora kommunikativa svårigheter, har få/inga anhöriga och kanske en rörelsenedsättning utöver det. Det finns ett skyddsnät för äldre med nedsättningar (kallat Medicare) men enligt Wendy hade president Obama lagt fram förslag om att även minska/ta bort detta. Patienterna uttryckte att stödet blir mindre och mindre, ”It´s disapearing”.

Detta centra finns således till som ett fortsatt steg i rehabiliteringen där man inte bara tittar på språket utan på hela personen, dess omgivning, intressen och vardag. De kommer hit efter sin behandling och här finns ingen övre tidsgräns. Medlemmarna betalar en summa ur egen ficka, men man försöker att hålla detta på ett minimum. Utöver detta kommer centrats intäkter från donatorer och försäljning av handgjorda smycken, födelsedagskort, brevsprättare o.s.v. Även anhöriga kan komma hit och delta i stödgrupper. Afasin ses som ett problem som afatiker och de friska delar, vilket är helt sant, då både sändare och mottagare är viktiga vid all kommunikation.

Wendy berättar att medlemmarna inför varje termin får välja vilka grupper de vill medverka i. De har att välja mellan bland annat:

o   Läsgrupp (då de läser 2-3 kapitel varje vecka, gör korta sammanfattningar och alla ska försöka säga åtminstone ett ord per mening). Logopeden ser till att alla får lika mycket utrymme och anpassat stöd.

o   Spelgrupp: De spelar spel och får därigenom öva på att uttrycka sig expressivt.

o   Teknologigrupp: De lär sig baskunskaper i användning av Ipad och hur de kan få nytta av dess program i vardagen.

o   Animalplanet: De träffar samt pratar om djur.

o   Filmgrupp: Ser filmklipp, diskuterar teman, tidsepoker, länder, kändisar.

o   Matlagning: Lagar mat tillsammans.

o   Kommunikativa strategier.

De afasidrabbade hjälper till att planera schemat och ses som experter. I grupperna får de tillfälle att öva på de kommunikativa verktyg de handhållit vid sin individuella terapi. Man går även ut i samhället för att sprida information om afasi och doktorer/sjuksköterskor besöker centrat för utbyte om detsamma.

 
 

Kort sagt fick vi mycket information (vilket var positivt) och vi blev väldigt väl bemötta. När introduktionen var avslutad gick vi till lunchrummet för att presentera oss och hälsa på alla. Det var fullproppat vid alla bord och då Wendy sa att vi kom ända ifrån Sverige fick vi öronbedövande applåder. De hade aldrig haft så långväga gäster och man märkte att de tyckte det var roligt och spännande. Delad glädje med andra ord!

Först fick vår kvartett medverka i ett samtal med Wendy och sju afatiker vid ett stort bord. Alla fick presentera sig och just dessa medlemmar hade insjuknat för mellan 1,5-7,5 år sedan. Sverige visades på en karta innan medlemmarna fick berätta om:

-       Varför de går till centrat

-       Hur centrat hjälper dem

-       Vilka grupper de tillhör

Det som främst kommer fram är att på centrat kan de möta andra i samma situation, ha kul, öva sitt tal, lära sig nya saker. Här har de vänner och de känner sig som en stor familj. En man i rullstol berättar att när han låg på sjukhus saknade han alla och att han hade velat komma hit oftare än två dagar/vecka. De som bor ensamma tycker att det är skönt att komma hemifrån, då det annars mest blir att titta på TV. ”It keeps me busy”. ”Ute i samhället tittar folk konstigt på mig och de tar sig inte tid att lyssna på vad jag har att säga, här är man inte annorlunda”. En man på 60 år, fd. läkare och utan några synliga tecken på afasi anstränger sig för att förmedla ”När jag är här pratar alla med mig, men de dagar jag inte är här är det mest tystnad”. En annan sammanfattar centrat i ett ord ”Hopp”. Medlemmarnas tankar berör och jag känner än en gång hur mycket jag tycker om denna patientgrupp, de värmer hjärtat. Deras tankar har sammanställts i ett uppmuntrande häfte kallat ”Words of hope”, vilket kommer att delas ut på sjukhus till nyligen insjuknade patienter. Vi pratar om filmen ”Fjärilen i glaskupan” och någon säger ”Vi är fortfarande smarta även om vi har svårt att prata”. Skillnaderna i skattesystem behandlas innan det är dags att bryta upp.

 Vi får en rundtur och får sedan, två och två, följa med två grupper. Den ena gruppen är ”Animalplanet” där de denna dag fått besök av tre stora, lurviga hundar. Den andra gruppen inriktad på hur de ska öka försäljningen av sina handgjorda produkter.

Det är dags för lunch och Emma, Siri, jag och Jenny slår oss ner vid vars ett bord. Jag delar bord med en italiensk man, en gladlynt skojare, en ung kvinna, samt en äldre fd advokat som inte kan prata men utstrålar glädje och vänlighet. Vi pratar (med tålamod, kroppsspråk och intresse) om köttbullar, Italien, livshistorier och har en mycket trevlig lunch tillsammans. De andra tjejerna tyckte också att det var en utmaning (då några personer med afasi knappt kunde säga något alls), men en rolig sådan.

Efter lunchen var det dags att bege sig hemåt men vi ville gärna få med oss något minne samt stödja deras verksamhet. Det blev därför några smycken, rosentvål och hemmagjorda presentaskar. Till varje produkt fick man en lapp med tillverkarens livshistoria, vilket var väldigt trevligt.

Tanten jag köpte rosentvål av.

Vårtecken.

Mer än nöjda tackade vi för oss och tog, tillsammans med halva New Jerseys tonårspopulation, bussen tillbaka till Manhattan.

 

 Back in town. Times square.

 "Life is like a box of chocolates..." /Forrest Gump

Vi köade vid Times Square för 50%-biljetter till musikaler och slog oss sedan ner i ett ”bås” på Bubba Gumps hak. Till alla som sett Forrest Gump fanns här alla möjliga tänkbara attiraljer såsom löparskor, pingpongrack och räkor i långa rader. Emma, Siri och Jenny delade på en förrättskavalkad, själv fick jag in ett litet stekjärn med Mac&cheese med räkor. Jag gick direkt från förrätt till dessert men tjejerna hann med lite havsfångster med mos också. Till efterrätt delade vi på världshistoriens största ”Chocolate chip cookie”, även den serverad i stekjärn med glass och grädde. Då vi nästan rullade därifrån hade det varit kul om någon i personalen ropat ”Run Forrest, Run” efter oss, då en ny springtur borde bli på tapeten.

 

Denna sida var uppvänd om servitörerna bara skulle springa förbi. På andra sidan stod Stop Forrest!

Emma tog en hemmakväll medan jag, Siri och Jenny gick på ”Phantom of the opera”. Då jag gått musikalutbildning och varit attributmakarlärling på Malmö Opera satt jag som förstenad i min röda sammetsstol. Vilka kulisser! Vilka röster! Scenbytena gick så smidigt att det var som att se en film. Fantomens magiskt mustiga röst fyllde salongen från alla vinklar, mystiken var närvarande och dimman låg tät på scen. När båten gled in under den underjordiska bron och kandelabrarna (med fler levande ljus än Allhelgonakyrkan på lucia) höjde sig ur vattnet, då kände jag 450kr, vilket kap! Musikal i världsklass!

 

Långt och gott, ingen vanlig onsdag!

 

Torsdag 14/3:

Ledig dag. Siri gav sig tidigt iväg till ett köpcentra och shoppade loss där hela dagen. Emma och Jenny åkte tillbaka till fyndvaruhuset Century 21 och besökte sedan ett brandmuseum och fick nöjet att springa in i ett helt gäng sjömän i uniformer:) Själv började jag skriva detta (alltför långa) blogginlägg, blev glatt överraskad av blomsterbud och tog mig sen till museum #4 den senaste veckan, ja jag har blivit en kultursnobb och jag älskar det! Här finns verkligen världens konstverk, mumier, grekiska fresker och modern konst. MET (Metropolitan Museum of Art) visade sig vara ENORMT! Jag har snöat in totalt på Impressionisterna och deras drömska målningar, hann inte se allt utan funderar på att gå dit ännu en ledig stund. Med studentrabatterna blir det nästan skamligt låga priser för allt man får uppleva.

Monet

Min nya favorit, Tissot.

 
Strosade runt bland slottsinteriörer, hieroglyfer, amerikanska 1800-talshem...
 
 
 
Alla fyra tjejer skulle mötas upp efter dagens aktiviteter vid Times Square. På vägen dit fick jag mitt första möte med både pretzel (stor kringla med smak av salt och hårt korvbröd), hotdog (tamare än den svenska versionen av korv med bröd) och ekorrarna i Central Park. Sol och isiga vindar.
 
 

 

Sötsak.

 
Skridskobanan.
 
 

Bion vi såg var ”Oz the great and powerful” i IMAX.

En trött, återförenad kvartett slocknade nöjda och nyshoppade I sin lilla lya.

 

Emely

Ps. 

Jag är helt kär i min nya kamera och bjuder därför på lite Fotomania "gott och blandat" från veckan som gått:
 
 
Brooklyn flea market
 
 
 
 
 
 
 
 
Emely i sitt rätta element. Miniatyrpresidenter, banana splitt och 50-talsbågar.
 
 
 
Fina tyger.
 
 
 
 
Autismskolan där vi träffade en supermodell.
 
 
Lekplats på taket.
 
 
Logopedens rum.
 
 
Greenwich village
 
 
Second hand
 
 
 
Frukost.
 
 
Bronx under paraply.
 
 
Guggenheim.
 
En vecka sedan denna trevliga tillställning och två veckor sedan vi intog New York.
Vi trivs som fiskarna i vattnet:) -inte som dem i Chinatown.
 
 
Imorgon får ni njuta av Siris skriverier och så ska NYC på med festhatten!
Tack och hej!
 
Emely
 
 
 
 

Jenny (reporting) from the block

Publicerad 2013-03-13 03:02:00 i Allmänt,

Hej Sverige!

Morgonen inleds tidigt (mitt i natten) av att Emely vill ha sin nattliga konversation med mig, denna sker i sömnen och kan vara rätt underhållande :) De senaste nätterna har jag dock fått smaka den sömnbrist småbarnsföräldrar kan tänkas lida av. Under de första nätterna ställde Emely mest konkreta frågor och babblade på. Nu har dock pratet ändrat karaktär och uttryck till ett mer svårförståeligt tal med dålig artikulation med utdragna ljud. Om detta har med dysartriföreläsningen att göra kan jag bara spekulera i.

Kl 6.00 ringde alarmet då vi skulle åka ändå till the Bronx. På schemat stod det att vi skulle besöka The Children's Evaluation and Rehabilitation Center (CERC) at the Albert Einstein College of Medicine. Kliniken är en av de största utav sitt slag i USA och vänder sig till personer med utvecklingsrelaterade svårigheter. Kliniken tar emot personer i alla åldrar upp till 21 år.

Vid frukosten började jag dagen stabilt med att välta ut mitt juiceglas över hela bordet. Det ska tilläggas att deras ”disktrasor” är under all kritik och det tog hemskt lång tid att torka upp all juice. När vi kom ut från lägenheten kunde vädret beskrivas med mellanstadiefrasen ”it's raining cats and dogs”. Hemskt väder! Vi hoppade i alla fall på vår vanliga tunnelbana från Delancey St och gjorde två byten för att drygt en timme senare anlända till the Bronx. Väl inne i värmen i väntrummet på CERC lägger Siri ”fröken smidig” De Geer kommentaren: ” Jenny, du kör ghetto style på kläderna idag eller?”. Detta var lite pinsamt för 1. Det var en massa andra personer som förstod uttrycket ghetto style och tittade konstigt på oss tror jag (jag är inte säker för jag stirrade generat ner i golvet). 2. Jag hade mina vanliga kläder på mig.

Härifrån blev dagen bättre. Vi mötte upp logopeden Nancy som arbetat på kliniken i över 20 år. Dagens första auskultationer var två lekobservationer. I den första gruppen ingick tre barn som var i samma ålder, ca 2,5 år gamla. Barnen hade en blandning av svårigheter bestående av utåtagerande beteende, motoriska och sensoriska svårigheter och språkliga svårigheter. Gruppen observerades och leddes av en logoped och en specialpedagog.  Den andra lekobservationen var med snäppet äldre barn där specialpedagogen ledde en mer strukturerad lekgrupp med tre barn där bl.a. adjektivkomparationer och prepositioner sattes på prov. Logopeden observerade och antecknade under tiden.

Vår sista auskultation var en "social evaluation" där logopeden undersökte hur barnet interagerade, för att utreda om barnet var autistiskt. Specialpedagogen var med i rummet men var nu den som observerade. Efter avslutat test diskuterade och poängsatte logopeden tillsammans med specialpedagogen de olika deltesten enligt en skala 0-4 där 0 var normalt och 4 mycket avvikande. De olika delarna som undersöktes och utredes var uppdelade i kategorier/ämnen som "contruction task, response to name, make-believe play, joint interactive play, conversation, response to joint attention, demonstration task, description of picture, telling a story from a book, free play, birthday party, snack, anticipation of a routine with objects och bubbly play".

Utredningen visade en dubbeldiagnos i form av autism och ADHD. Prognosen är svår att säga något om då logopeden menar att barnet kanske kan bli väldigt hjälpt av medicin mot ADHD och att det då gör att svårigheterna blir betydligt mindre.

När vår skola var slut för dagen åt vi på ett sushiställe innan vi tog tunnelbanan hem till Manhattan. Vår kulturelit i form av Siri och Emely åkte till Guggenheim för att kolla på konst. Emely var lite besviken men Siri var rätt nöjd. Jag och Emma åkte och fikade på ett svenskt ställe som hette ”Fika”. Kaffet var hyfsat vattnigt även där, så det fick bli en dubbel espresso med en skvätt mjölk. Amerika kan verkligen inte det här med kaffe.

Kvällen har varit en riktig höjdare! Vi följde med Anna-Eva och hennes kompis till Joe’s Pub för att käka och se Condola Rashad som är en sing-songwriter. Vi hade inte hört talas om henne innan och blev positivt överraskade av en show som Siri och Emma beskriver som ”cool”, ”funky” och ”asfet”. Emely tyckte det var en riktigt bra konsert och var lyrisk i barstolen bredvid min. Lite kuriosa: Condola har varit i Sverige och jobbat och skrev då en låt som heter Hej hej (vilken hon också framförde).

Imorgon ska vi besöka en afasiklinik i New Jersey. Vi ska även spana efter Snooki, Mike the situation och resten av gänget.

 

Saknar er och gott kaffe <3

Jenny

Inspirerande dag och pretzel-debut

Publicerad 2013-03-12 03:25:24 i Allmänt,

Idag har vi varit på jättespännade besök på en skola för barn med autism. Skolan finns på flera olika platser i New York och har barn mellan 3-21 år men i just den här skolan var det så var det så kallad preschool (3-4 år) och kindergarden (5-6 år) med totalt fem klasser med 6-8 elever i varje klass. Förutom att klasserna är uppdelade i åldrar så är de även uppdelade i hög- och lågfungerande grupper. I varje klass finns förutom en lärare flera extra resurser, vissa är till för hela klassen och vissa har hand om ett visst barn som behöver extra mycket stöd.

Skolan delar lokaler med en annan förskola som drivs av kyrkan och den är klassad som väldigt bra vilket medför att det finns en del kändisbarn där. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att vi träffade och pratade en stund med en känd supermodell…

Skolan jobbar mycket med bildstöd i undervisningen. Alla barn har ett schema med uppklistrade pecs-bilder (se bild nedan) där de tydligt kan se dagens aktiviteter. På det sättet blir det tydligt för barnen vad de ska göra, förutom att de hör lärarens ord så får de även bildstöd. En del av barnen som var lågfungerande hade foton och de som kommit längre hade aktiviteten skriven som text. Allt var väldigt individanpassat. De jobbar även efter devisen CHAMP som står för: Caring, Hand-holdning, Appropriate, Motivated och Positve. Efter varje aktivitet så utvärderar läraren om eleverna har varit en champ, till exempel genom att lyssna på samlingen eller inte störa o.s.v. Det känns väldigt amerikanskt men kan säkert fungera bra.

 

 

Det jobbar två logopeder på skolan och de jobbar med eleverna i klassrummet, så kallade push-ins, och enskild och då kallas det pull-outs. Skolans policy är att jobba så mycket som möjligt i klassrummet men även enskild träning kan vara bra ibland och den ena logopeden vi pratade med förespråkade en mix av båda sätten.

 

 

Det första vi fick se var en gruppträning som logopeden höll i i en av kindergarden-klasserna. Logopeden läste två sagor högt för klassen som handlade om att bli arg och att man då kan lugna ner sig genom att ta ett djupt andetag och räkna till tio. Vi fick höra att några av barnen har eller har haft problem med utbrott och våldsamt beteende så den här typen av saga känns verkligen relevant för dehär barnen. När de själva blir arga kan lärarna påminna dem om hur man kan göra när man blir arg, ta ett djupt andetag, räkna till tio och sen släppa det. Efter att logopeden läst boken turades barnen om att tillsammans med henne och läraren spela upp händelsen i en liten dramatisering. Träningen kändes väldigt riktad och bra! Dock blev det väldigt högljutt, speciellt läraren gick in i rollen som arg men vi har märkt att lärarna här ofta är väldigt hurtiga och allt ska gå snabbt så det är nog en kulturell skillnad som vi märkt av innan också.

 

 

Det andra fick se var en pre-school klass som hade sin morgonsamling. Läraren började med att gå igenom vad de skulle prata om vilket kändes väldigt bra eftersom barn med autism behöver tydliga ramar och veta vad som väntar. De använde sig av en smartboard som är som en jättestor ipad kan man säga. En stor skärm (som en whiteboard) som är kopplad till datorn och man kan skriva på den med speciella pennor (eller bara med fingrarana!) och flytta runt saker. De använder ett speciellt program där de kan lägga in allt möjligt, bilder, texter, sånger, scheman o.s.v. Superbra grej verkligen! Jag vet att det även finns på vissa ställen i Sverige. Alla barn får skriva sitt namn på tavlan, vissa kan hela själva medan andra får hjälp i form av streckade linjer på vissa eller alla bokstäver. Det är tydligt barnen är på rätt olika nivå, ett av barnen kan/vill knappt stå själv utan ramlar ihop på golvet när lärare släpper taget. I denna klass finns förutom läraren tre extra resurser som tar hand om barnen och man förstår att det behövs. De sjunger flera sånger och gör rörelser till och alla barn får varsin uppgift, till exempel att kolla hur vädret är och sätta upp rätt bild på väder-schemat eller att räkna hur många som är i klassen idag.

Vi fick även se en individuell träningssession som en av logopederna hade med en treårig pojke. Han var inte autistisk men hade en utvecklingsförsening som gjorde att han låg långt efter i sin kommunikativa och verbala förmåga. Även här använde logopeden ett schema med pecs-bilder över vad det skulle göra, tydligt och bra för pojken. De läste en saga om olika fordon och pojken fick matcha bilder. De övade även på interaktion genom att pojken ibland var tvungen att be om hjälp med vissa saker och då tvingades han att vända sig till logopeden. Han försökte först själv men bad om hjälp efter en stund och det var kul att se att träningen fungerade.

Det var ett väldigt givande besök och kul att se hur lärarna och logopederna jobbar med de här barnen. Något vi alla tydligt märkte av var den extremt dåliga luftkvaliteten i skolan. Det var otroligt varmt och fanns knappt något syre. Innan lunch var det två barn som nästan låg och sov mot bordet och det är inte konstigt. Vi höll själva på att nicka till några gånger.

På eftermiddagen satt vi med på ett off- campus seminarium som är som våra kliniska seminarier ungefär. Logopedstudenterna som är ute på praktik ses en gång i veckan och utbyter erfarenheter och berättar om vad de gör och presenterar en av sina patienter lite närmare. Det var intressant att höra lite om deras erfarenheter!

Mellan dagens schemalagda aktiviteter hade vi några timmar ledig och då passade jag, Jenny och Siri på att ta en tur i Central Park och äta en pretzel i det sköna vädret. Vi hann även med en sväng på en leksaksaffär och Siri var nära att köpa ett angrybird-gosedjur. Jenny införskaffade lite ny konst till ny lägisen där hemma. Emely tog sig en tur i Greenwich och kom hem med några fynd. I kväll har vi ätit jättegod limekyckling som Siri har lagat till oss och nu börjar det bli dags att lägga sig här. God natt!

 

 

 

Emma

 

 

En snöig fredag och en solig lördag

Publicerad 2013-03-10 07:49:00 i Allmänt,

Här kommer ett jättelångt inlägg om snöstormar, påvar, omtumlade svenska logopedstudenter, partyglada New York-tjejer och så en hel del snor. Jag har nämligen dragit på mig en amerikansk mördarinfektion och har legat i sängen med feber hela dagen, därför hade jag inget bättre för mig än att sova men framförallt skriva dagen lång…

- Ämen, vad faan!? Det utbrast Emma igår morse när hon drog undan gardinerna och fick se tunga, blöt snöflingor vräka ner utanför fönstret. Emma håller på att försöka sluta svära och jag har fått i uppgift att uppmärksamma henne på när hon gör det men igår morse tyckte till och med jag att det kunde vara befogat. Fler svordomar hördes nog från vår lilla kvartett när vi kämpades oss till metron en stund senare. Det var vår längsta tunnelbanefärd hittills, ända upp till 103e gatan i East Harlem skulle vi.

Med Emely som kartläsare och mig som paraplyhållare lyckades vi halka oss hela vägen fram till 5th Avenues slut. Där, men utsikt över Central Park på andra sidan gatan, reser sig ett ståtligt marmorpalats vid namn Terence Cardinal Cooke Health Care Center (TCC).

 Sjukhuset öppnade 1890 och har fått sitt namn av en tidigare ärkebiskop i stan och är sponsrat av Romersk-Katolska ärkestiftet i New York . De välkomnar patienter från alla kulturer och religioner men överallt hänger bilder på gamla påvar, ikoner med den korsfäste jesus och utanför står en staty av något slags helgon. Man säger sig sträva efter att vara en banrytande kraft i samhället genom att utveckla nya strategier för att bemöta behoven för individerna man vårdar och på så sätt föra vidare Kristi helande kraft i dagens värld.

 TCC är ett stort sjukhus med plats för 729 inneliggande patienter. Centret fungerar som hem och sjukhus för patienter i behov av långvarig vård så som barn med grava handikapp, gamla människor och människor som drabbats av kroniska sjukdomar som Alzheimers, Huntingtons sjukdom, AIDS eller njursjukdomar. Avdelningen för patienter med Huntingtons sjukdom öppnade 1988 och har idag plats för 48 boende. Huntingtons sjukdom är en progredierande sjukdom som orsakas av en genetisk defekt på en gen i kromosom 4. Sjukdomen är ärftlig och nedärvs autosomalt dominant vilket innebär att om man har en förälder med sjukdomen är chansen att man själv utvecklar den 50%. De flesta insjuknar när de är mellan 30 och 40 år och desto tidigare man utvecklar symptom, desto snabbare går sjukdomsförloppet. Överlevnadstiden efter insjuknad är ca 15-20 år. Den vanligaste dödsorsaken är infektioner eller lunginflammation på grund av felsväljning. Självmord är tyvärr också vanligt. Sjukdomen bryter ner nervceller vilket leder till både neurologiska och psykiatriska symtom som motorisk påverkan i form av ofrivilliga rörelser, försämrad förmåga att planera, förstå, lära in och föra resonemang, personlighetsförändring, ångest, hallucinationer och schizofreni. Än så länge finns inget bot mot sjukdomen men patienter behandlas med mediciner som bromsar sjukdomens utvecklingstakt. Logopediska insatser för personer med Huntingtons riktas framförallt mot dysfagi (sväljningssvårigheter) och dysartri (motorisk störning av talet, dvs artikulation, röst och/eller talandning, på grund av neurologisk skada eller sjukdom). På grund av motoriska påverkan och de ofrivilliga rörelserna som även påverkar sväljnings- och andningsmuskulaturen är risken för felsväljning (och även undernäring!) stor. Talet hos en person med Huntingtons sjukdom kännetecknas vanligtvis av en hyperkinetisk dysartri med förvrängda vokaler, plötsliga röststopp och överdrivna variationer av röststyrka. På grund av den kognitiva nedbrytningen som följer med sjukdomen påverkas även patienternas språkliga och kommunikativa förmåga

 Som ni säkert listat ut vid det här laget var det på Huntingtonavdelningen vi skulle spendera dagen. I den pampiga entrén (här kan ni ta er en virtuell tur genom sjukhuset) med ljuskrona i taket möttes vi som vanligt av en security guard som vi fick identifiera oss för. Sedan kom logopedstudenten Holly springande och visade oss in i ett terapirum där tre andra studenter satt. Där fick vi invänta Dr. Rahanis som satt fast i trafiken. När han anlänt berättade han och tjejerna om vad vi skulle få se. De yngsta boende på TCC är i sena tjugoårsåldern och de äldsta är runt sjuttio. Alla är i ett sent stadie av sjukdomen och i behov av mycket vård och hjälp. Tjejerna hade förberett oss på att det skulle bli en tuff dag mentalt då flera av patienterna är nära döden. De berättade också att den enda logopedbehandlingen patienterna får på TCC är för dysfagin. Enligt amerikanska hälso- sjukvårdsbestämmelser kvalificerar patienterna inte för tal- och röstträning. Detta är på grund av att försäkringsbolag inte är villiga att betala för progredierande sjukdomar som Huntingtons. Det är därför överhuvudtaget väldigt svårt att ens få en plats på ett hem som TCC om man inte har pengarna. Man kan ansöka om särskilda ”medical programs” men då får man inte heller tjäna för mycket. Det har lett till att personer med Huntington tvingas genomgå skilsmässa på grund av att de kanske har en välbärgad make eller maka. Som logopedstudent vid NYU har man dock möjlighet att ta patienter på TCC för träning av tal, språk och kommunikation. Det blir gratis för patienterna och dessutom en unik möglighet till övning för studenterna. Sammanlagt finns logopedstudenter på plats fyra timmar tre dagar i veckan. Varje student har tre till fyra patienter var som de tar i individuell terapi. Utöver det håller de även i gruppterapi varje vecka.

Terapin har som mål att underlätta och kompensera den befintliga funktionen. Man arbetar med bukstöd för att öka röststyrka så att patienten hörs bättre, överartikulation för att kompensera det oprecisa talet och ”phrase breaking” eller sänkning av talhastigheten för att göra patientens tal mer förståeligt. Ett genomgående mantra är att träna funktionellt med ord och fraser som patienten har nytta av. För de patienter som drabbats hårt kognitivt tränar man på att hålla sig till ämnet, ta tur och behålla ögonkontakt. AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) används till viss del i form av bokstavsplattor och kommunikationstavla. Dr. Rahanis kunde dock berätta att patienterna i ett sent skede av sjukdomen inte har tålamod att utnyttja dem utan främst använder sig av naturliga signaler för att få sina basala behov tillgodosedda av personalen som snabbt lär sig att tolka patientens kroppsspråk, minspel och kommunikativa vokalisationer.

När vi fått information om de olika patienterna och tjejerna diskuterat sina terapiplaner med handledaren fick vi Lundatjejer varsin student att ”skugga” resten av dagen. I jämförelse med den flådiga entréhallen var avdelningen vi blev visade in till dess raka motsats! Vi har kommit överens om att inte såga sjukhuset totalt här i bloggen, men jag tänker inte göra några försköningar i min miljöbeskrivning! Vi blev visade in i uppehållsrummet där en åtta tio patienter satt. Merparten av dem var placerade med ögonen klistrade på storbildsteven där en skränig amerikansk talkshow visades. Luften i rummet var unken och det var omöjligt att undvika stanken av avföring kring patienterna. De satt i skraltiga rullstolar med hål och fläckar i stoppningen. Lika trasiga och smutsiga var patienternas kläder och deras hår såg inte ut att ha blivit tvättade den senaste veckan.  En del av dem ansågs kunna äta själva med blev sedan lämnade med matrester som sakta torkade in på hakan och kläderna. Emma rapporterade från en annan avdelning om en kvinna som kaskadspydde varpå en vårdare i maklig takt hasade sig fram och torkade av det värsta med en bit papper. Sedan fick hon sitta kvar i sina nerspydda kläder.

 Det är inte alls min mening att döma ut sjukhuset helt och hållet. Som vi har förstått det är det ett högt ansett sjukhus och ett av få i landet som erbjuder multidisciplinärt omhändertagande av personer med Huntingtons sjukdom. De gör säkert vad de kan av sina pengar men det blev en omvälvande kontrast mot standarden på våra svenska sjukhus. Hade något liknande upptäckts där hemma hade nog Carema legat i lä. Något vi uppskattade med centret var att de strävade efter att hjälpa patienterna att behålla sin personlighet genom att tillgodose deras individuella intressen och behov så långt det gick. Till exempel var patienternas annars hemskt tråkiga rum personligt inredda med mycket bilder och föremål. Dessutom fick var och en själv välja färg på väggarna. En kvinna hade till exempel ett knallrosa rum!

 Patienterna får upprörande lite språklig och kommunikativ stimulans. Dr. Rahanis berättade att de mest sitter framför TVn i uppehållsrummet och vi noterade att personalen inte sa många ord till patienterna när de matade dem eller assisterade dem på andra sätt. Därför är det logopedstudenterna gör extra viktigt. Även om vissa patienter har svårt att ta till sig terapin (Som vårt neuroorakel Pia Apt lärt oss arbetar man trots allt i uppförsbacke när det gäller patienter med degenerativa sjukdomar. Patienten hinner bli sämre medan han ”blir bättre” i träningen.) så kan de ändå tillgodogöra sig den språkliga och kognitiva stimulans som logopedstudenterna erbjuder när de till exempel försöker elicitera samtal genom att ställa frågor eller visa bilder.

Jag fick alltså följa med studenten Holly och hennes första patient var en kvinna i sextioårsåldern som bott på TCC i flera år. Holly hade beskrivit henne som ”cognitively ok” men hennes dysartri gjorde henne svårförståelig. Där hemma har vi nog tränat upp örat och sinnet för att förstå svårförståeliga patienter men det är verkligen en helt annan sak när patienten talar ett annat språk än svenska. Det var verkligen en utmaning! Hollys råd om att tala långsamt, precisera konsonanterna och ta stöd nerifrån magen var dock still stor hjälp för kvinnan och gjorde det även lättare för mig att förstå henne. Hon hade tidigare varit bibliotekarie och hade fortfarande kvar sitt intresse för böcker och framförallt musikaler. För att göra terapin mer motiverande och meningsfull för kvinnan hade Holly tagit fasta på detta och låtit dagens tema bli Julie Andrews. Hon läste en faktatext om sångerskan och lät patienten repetera nyckelord så starkt och tydligt hon kunde. Sedan fick jag assistera i terapin genom att hjälpta till att sjunga fraser ur kända Julie Andrewssånger och låta patienten fylla i utelämnade ord. Just a spoonful of sugar makes the medicine... (go down)” eller ”when the bee… (stings), when the dog… (bites), when I’m feeling… (sad)”. Det blev succé! Kvinnan var mycket entusiastisk och utförde uppgiften felfritt och fler patienter ville vara med och sjunga. De fick dock vänta till ”group session”.

 Nu låter jag säkert mycket tillfredsställd över terapin, och det är jag absolut när det gäller innehållet och dess fokus på funktion via patientens intressen. Dock var miljön bedrövlig. Terapin skedde nämligen i ovan beskrivna bullriga uppehållsrum. Inte nog med att TVn stod på och hela tiden konkurrerade med oss om patientens uppmärksamhet, dessutom ringde en telefon på väggen stup i ett och ingen av vårdarna verkade bry sig om att svara. Andra patienter satt och skrek och det var bara ett sånt öronbedövande larm att jag skulle vilja påstå att patienten nog inte kunde tillgodogöra sig mer än hälften av terapin.

 Vi gav oss därefter av till dagens andra patient, en sextioårig man vars kommunikativa förmåga konstigt nog skulle utvärderas av två olika logopedstudenter samtidigt. Det hela skedde stående framför mannen eftersom han inte alls ville träffa logopedstudenter och vägrade flytta sig från sin plats framför TVn. Studenterna körde igång ändå och testade mannens förmåga att peka med fingret och ögonen, svara på ja- och nejfrågor och använda sig av symboler för att svara. Mannen hade mycket ofrivilliga rörelser så det var svårt att avgöra om han verkligen pekade eller om det var en tillfällighet, jag fick en känsla av att studenterna övertolkade mycket. Att det var två studenter som hela tiden kom med nya typer av uppgifter gjorde nog inte heller situationen lättare att hantera för patienten. Även i detta uppehållsrum var det extremt larmigt och patienten verkade definitivt distraherad. Vi har alltid fått höra hur viktigt det är men en lugnt, avskalad och välanpassad testmiljö och situation och detta var verkligen ett mardrömsexempel. Studenterna verkade extremt stressade av situationen och det hade jag nog också blivit. Jag vet inte om de drog några slutsatser om mannens kommunikativa förmåga efter den korta och ganska oorganiserade testningen…

 Sedan var det dags för ”group session” där fem kvinnor deltog. De var alla på väldigt olika kognitiva nivåer och i olika skeden av sin sjukdom. Det var egentligen bara en av dem som verkade förstå och kunde ta sig an uppgiften som var en frågesport med frågor om staden. Hon var extremt tävlingsinriktad. Tyvärr fick hon inget motstånd alls eftersom ingen av de andra patienterna ens verkade förstå vad som förväntades av dem. De kunde ibland svara med ett ord inom samma semantiska kategori som den första kvinnans svar. Jag tror absolut att gruppterapi kan fungera med då borde uppgiften vara anpassad till alla individer i gruppen och kanske gärna involvera något samarbetsmoment som gör att patienterna interagerar med varandra i gruppen.

 Dagens sista besök gjorde hos en ung kvinna i tidiga trettioårsåldern. Terapin där gav i alla fall mig ett positivt avslut på dagen och jag var verkligen imponerad av logopedstudenten Holly och Dr. Rahanis som närvarade under hela besöket. Dr. Rahanis började med att tala om för kvinnan att vi gör det här för att du ska träna på att säga viktiga ord. Med fokus på bukstöd och överartikulation tränades ord som bed, TV och picture för att kvinnan skulle kunna använda dessa till personalen. Sedan hade de tillsammans kommit fram till att träna på frasen ”I miss you” för att hon skulle kunna säga det till sin make nästa gång han besökte henne.

 Vi avslutade besöket på TCC genom att diskutera vad vi upplevt och logopedstudenterna fick berätta för Dr. Rahanis om hur terapin gått. De var alla överens om att det låg något särskilt i luften den här dagen och att alla, både patienter och vårdare, betedde sig lite underligt. Dr. Rahanis trodde att det berodde på snön

Att sjukvården skiljer sig åt i Sverige och USA visste vi sedan innan men det var nog först efter detta besök som vi förstod vilka konsekvenser det har för patienten. Detta var minst sagt ett omtumlande men samtidigt lärorikt besök. Hemma i Lund har vi aldrig ens varit i närheten av att se något liknande, men det är ändå såhär verkligheten kan komma att se för oss när vi börjar arbeta. Därför är jag tacksam över att vi fick möjligheten att uppleva detta även om det var skrämmande, obehagligt och sorgligt. 

Alla vi lunda- och new yorkstudenter. Och så kikar Dr. Rahanis fram till vänster

Efteråt förtjänade vi en kontrast i form av fina underkläder!

 

På kvällen hade NewYork-tjejerna ordnat en välkomstdrink för oss på en bar vid Broadway. Fick vi burgare, dans och massor av nya kompisar!

 


 
Det var igår det. Idag har det alltså varit lördag. Världens soligaste, härligaste lördag i New York! Och jag har spenderat den i sängen med feber och snorig nos. Försökte smita med Emely till MoMa men mamma Jenny schasade genast ner mig i sängen igen. En usel lördag för mig! Tjejerna verkar dock ha haft en härlig dag i vårvädret (de skriver säkert ett inlägg om det imorgon!). De har försett mig med nässpray och kikat in med kinamat, godis och uppvisning av dagens shoppingskörd. Så det har faktiskt varit ganska mysigt att vara lite sjuk. Nu är Emma och Jenny iväg på inflyttnngsfest hos en tjej vi träffade igår. Men Emely gör mig sällskap här hemma, hon blev helt utmattad av dagens strapatser. Och så har vi såklart rören vars brusande snart vaggar mig till sömns. 
 
Siri
 
 
 
Ps, Emma blev nummer två att bränna sig (säger inte var) på det kokheta röret i badrummet! Imorgon ska hon återuppta ärrendet om det krångande värmesystemet! Vi håller på att samla ihop ett helt arkiv med bevis i form av foton på brända kroppsdelar och videoinspelningar av de aggressiva rören.
 

En tummetott och fyra nyblivna kvinnor

Publicerad 2013-03-08 05:25:00 i Allmänt,

I done IIII to go.
 

Nu har vi varit här en vecka! 1 av 5, som tummetotten på en high five. Det känns som att vi varit här mycket längre för man gör så mycket om dagarna.

 

Just idag hade vi sovmorgon men gick ändå upp vid 08. Åt vår vanliga frukostbuffé bestående av cinnamon/raisin-bagels med philadelphia och skinka alternativt (den mycket uppskattade) peanutbutter. Till detta serveras nescafé/juice, flingor med mjölk och blåbär och idag lyxande vi lite extra med vars ett ägg. Så, det var dagens matrapport till alla eventuella oroliga mammor:) Efter hotellintaget var det till att förbränna lite, powerwalk/springtur/rumppass i vardagsrummet, ja alla körde sin grej.

Dusch och fix sen iväg till skolan, NYU. Tunnelbanan dit, andra stoppet och vi behöver inte ens kolla kartan längre. Vi börjar bli locals, lite i alla fall. Föreläsningarna hålls några blocks från kliniken i en stor byggnad med marmortrappor och police officers vid ingången. Första besöket fick vi signa in men nu känner vakterna igen oss, de till och med skojar litegrann. Man tar hissen upp till 6:e våningen och en inte lika polerad sal, med plaststolar i tre långa rader. I korridoren utanför träffade vi ännu fler av logopedtjejerna från sommarens Sverigebesök, ett kärt återseende. Vi blev även introducerade för några nya ansikten och var alla överens om att vi ser fram emot deras planerade ”after school” imorgon kväll. Det är ett event tillägnat oss, där vi ska få lära känna NYU-studenter över några drinkar och få träffa de som ska på utbyte till Sverige sommaren 2013. Det är tydligen många som ser fram emot att träffa oss. Gulligt! I övrigt är det lite dålig timing då nästan alla har sina midterms (stora tentor) de närmsta två veckorna med efterföljande springbreak (då många reser hem till sina familjer).

Sista veckan kommer vi nog ha mycket att göra då våra vänner har tid att umgås, det (förhoppningsvis) har exploderat i vårgrönska och då vi (troligen) har en massa turistande kvar. Vi har nämligen gjort en sammanställning av allt vi vill hinna uppleva här, det blev 3 A4-sidor. Än så länge är här dock isiga vindar, snöblandat regn och jag ska försöka leta mig tillbaka till den röda tråden.

Vi gled ner på första raden i de grå plaststolarna, var och en med ett tillhörande litet skrivbord. Anna-Eva, den trevliga, svenska doktoranden ifrån tisdagens lunchdejt, hade ordet idag. Föreläsningen bar titeln ”Language disorders in school aged children” där många av begreppen från vår hösttermin togs upp. Underkategorier var: ”Assessment & intervention”, ”Phonological processing skills” och ”longitudinal studies”. Anna-Eva pratade bland annat om fonologisk medvetenhet, strategier för läsförståelse och ordfinnandeproblem. Sist gick hon igenom två artiklar. Vi pratade med henne i pausen, i övrigt var det inte många som sa något. Det var skönt för oss med ett välkänt ämne, samt att få lite uppfräschning. Efteråt pratade vi om upplägget på de amerikanska studenternas utbildning. De väljer själva i vilken ordning de vill läsa sina kurser, vilket gör att de inte har fasta klasser utan ”hoppar runt”. Vår kvartett var ense om att utbildningen vid Lunds universitet har ett bättre upplägg med en sammanhållen tanke bakom. Det är även positivt att vi har våra praktikperioder inbakade under respektive termin. Här har de all kliniktid först efter flera år.

Efter class åt vi lunch. Tjejerna gick i några affärer medan jag valde att fly regnrusket på Starbucks. Jag hittade ett trivselhörn, kurade in mig med en varm äppledryck, saknade via wifi och tittade ut på gula taxibilar och paraplyn. Det är frustrerande att inte kunna kontakta sina nära och kära på grund av tidsskillnaden, när de är lediga sover vi, när vi är lediga sover de, därför gäller det att ta tillfällena i akt att förgylla en håla. Det lär bli en hel del långa håltimmar framöver vilket kan bli lite frustrerande. 3h är både för mycket och för lite tid att ta sig an något större projekt som muséer eller liknande, men vi är givetvis väldigt tacksamma över att få se så mycket! Efter en stund droppade trion in och vi myste den sista stunden innan det var dags att gå på kvällspasset.

På nionde våningen mötte vi tre nyblivna kvinnor, två logopedstudenter och en legitimerad logoped, vid ett enormt bord. Vi skulle få närvara vid gruppterapi av transsexuella patienter, just denna grupp (vilket även är vanligast vid logopedbehandling) är män omgjorda till kvinnor. Vi blev tillsagda att sätta oss vid ena bordsändan, fick ingen introduktion och inte heller chans att introducera oss. Detta kändes lite olustigt. Kvinnorna kramade om varandra, men det märktes att detta inte var en gest de var helt bekväma med. Den ena kvinnan var stå-up komiker. Hon talade om hur hon använder sina rösttekniker på scen och vi fick en flyer till hennes show.

En fjärde kvinna gör entré. Hon är äldre, lång som ett ösregn, har axellångt hår, snitsig scarfs och stora manshänder med välvårdade svarta nagler. Rösten är mörk och avslöjande, speciellt då hon hostar. Troligen har han/hon inte genomgått operation än och kanske inte heller vill. Dock använder han ett kvinnligt namn och vill med all bestämdhet uppfattas som kvinna med hjälp av yttre attribut. Alla kvinnliga manér är dock inte befästa och hon sitter typiskt manligt med benen brett isär.

Alla gör uppmjukande övningar och jobbar med andning. Papper med repliker delas ut och filmklipp sätts igång på en stor skärm. Charlize Theron spelar huvudrollen, en härjad, storvuxen kvinna med manlig hållning och attityd. Klippet avbryts mitt i för att nästkommande replik kan vara icke-barnvänlig. Detta känns typiskt amerikanskt och kvinnorna tycker det är löjligt att de inte får höra frasen, säger ”we are all adults” och fyller själva i meningen med "halvsnuskigheter". Filmen skall främst belysa kroppshållning och vad som anses manligt respektive kvinnligt. Deltagarna får i uppdrag att studera Charlize i detalj. De kommer fram till att hon i denna roll har ett sparsmakat minspel, har yviga armrörelser och rör sig i stela blockmönster. Detta i kontrast till mjuka, kroppsnära kvinnliga rörelser. När skillnaderna diskuterats får deltagarna (två och två) gå upp på golvet. De ska, med hjälp av de utdelade monologerna samt direktiv kring vad de själv behöver arbeta med, gestalta scener ur filmen. Bland annat får de i instruktion att bibehålla sina röst- och andningstekniker även då de blir emotionella. Logopeden säger även att de måste kontrollera sina rörelser, försöka framställa sig som mindre, även om de fortfarande är stora i sin kroppsbyggnad. ”You gotta get in to your body woman”. Allt går således ut på att göra dem mer medvetna om sin kropp, röst och vad de signalerar. 

Det känns som en glad och öppen grupp och logopeden berättar att de träffats 1gång/vecka i ca 2 år, men att antalet medlemmar varierar. Några av dem går även i individuell terapi och flera av dem känner varandra väl då de även träffas i andra stöttande sammanhang. Sammanfattningsvis var det en intressant, för några känsloladdad auskultation som slutade ca 18.30.

Vi tog oss hem, Jenny gjorde kyckling curry, Siri dammsög, Emma dukade och jag skrev dessa rader. Prick klockan 21 drog elementkoncerten igång, för exakt en vecka sedan var det skrik och panik, nu sa vi ”jaha, då var klockan nio”. Mycket hinner hända på en amerikansk tummetott.

 

 

Skrivet av: Emely

 

Ps1. Om ni vill se fler bilder så klicka tillbaka på äldre inlägg, där finns nu lite fler go´bitar. Om ni inte orkar bläddra så finns mina bilder även nedan.

Ps2. Kommentera gärna så att vi vet vem som läser (nyfikna).

 

 Vårt kök.

 

 
Där vi bla lagar wok m grönsaker från chinatown.
 
 
Välkomstfikan på NYU
 
 
Skolan vi besökte.
 
 
Barnens skolbuss.
 
 
Grand Central Station
 
Inne på New York Public Library
 
 
Pizzaslice i solen utanför.
 
Vårsol.
 
 
Brakedance i tunnelbanan.
 
 
Dinosaurier på The American museum of natural history.
 
 
Enormt välgjorda installationer av djur i dess naturliga miljöer. Mycket imponerande!
 
 
 
 
 
 
 
Sist men inte minst en slängpuss till alla saknade.

Sockerchock, afasi och dysartri

Publicerad 2013-03-07 03:28:00 i Allmänt,

Kära blogg,

då var det dags för mig Jenny a.k.a ”den sista bloggaren” att göra en insats här.  Vi har sett att vi har rätt många besökare vilket vi tycker är superkul! Ni får gärna lämna kommentarer :)

Dagen började jag med att nöjt inse att jag var frisk efter att ha drömt att jag hade feber och halsfluss. Efter att ha friskförklarat mig själv steg jag upp och blev ännu gladare när såg att Emma hade dukat fram frukost till oss alla.

Efter att ha avnjutit lite yoghurt samt en macka med mitt nya hälsosamma favoritpålägg jordnötssmör gick jag och Emma till affären för att fylla på vårt kylskåp.

Då klockan slagit kvart över tio gick vi ner till vår tunnelbana. Under den korta väntan på tåget avnjöt vi alla lite livemusik framfört av en man med både gitarr och panflöjt. Siri blev imponerad och skänkte lite pengar.

Väl framme på institutionen hade studenterna dukat upp välkomstfika. Eftersom vi är i USA var den såklart rätt rejäl. Energin peakade.

 

Efter fikan hade vi en liten håla där Emely passade på att åka och byta en kamera som hon köpt medan jag, Siri och Emma passade på att ta en liten manikyr/pedikyr. Vi kände att man får passa på då nagellack är med regel än undantag på logopederna här i New York. Tycka vad man vill om det, men vi föregår i detta fall inte med gott exempel utan kör på ”att ta seden dit man kommer”.


 
KL 14 så auskulterade jag och Emely på en afasigrupp medan Emma och Siri fick observera i ett annat rum. Under gruppsessionen deltog tre män i varierande ålder som drabbats av afasi för ca fem år sedan. En av deltagarna hade även talapraxi. Gruppen leddes av två logopedstudenter. Under ca en halvtimme diskuterades olika nyheter. Resterande tid lades på att diskutera favoritmat och hitta alternativa semantiska vägar till vissa ord.

Att träffas i grupp kan vara en fördel då det kan vara motiverande att få vara eller att få en förebild. Deltagarna verkade verkligen uppskatta sessionen och två av dem har gått i samma grupp i fyra år och känner varandra väl. Det vi reagerade lite över var att logopedstudenterna mest var de som hördes och tog plats. När deltagarna skulle svara på frågor eller formulera sig fick dem inte tillräckligt med tid. Kom inte ett svar snabbt så fortsatte logopedstudenterna att prata eller ställa nya frågor vilket vi upplevde som lite frustrerande. Efter gruppmötet så frågade vi efter deltagarnas satta diagnoser men logopedstudenterna visste inte mer än att de var non fluent samt att en person även hade talapraxi. Detta tyckte vi var lite bristfälligt eftersom diagnosen borde påverka upplägget. Två av patienterna uppgavs även gå i individuell träning på ett annat ställe.

Sammanfattningsvis tyckte vi att det var en del brister i upplägget samt att det saknades informationsutbyte mellan olika vårdinstanser. Som stimulans och supportgrupp tycker vi att gruppen fyllde ett syfte. Logopedstudenterna lyckades med att skapa ett bra och avslappnat klimat i gruppen och det kändes att deltagarna uppskattade att få träffas.

Efter afasigruppen var det återigen dags för en liten håla innan vår kvällsföreläsning skulle börja. Eftersom som vi bytt lunch mot nagelvård tog vi nu en sen lunch. Hungriga valsade vi rakt över gatan där vi hamnade på en välkänd snabbmatskedja. Medvetna om dagens ekonomi tyckte vi att det var på tiden att jämför lite index. The Big Mac Index.

Kl 17 steg vi innanför dörrarna i en vacker universitetsbyggnad. Jag föreställde mig en fräsch, utsmyckad och fin föreläsningssal. En hisstur senare insåg jag att vi dessvärre befann oss i en amerikansk version av F3*. Föreläsningen om Motor Speech Disorders av Dr. Riedel var intressant. Föreläsningen var inriktad på slapp samt spastisk dysartri. Under föreläsningen fick vi se och höra exempel på de olika formerna samt diskutera olika case.

Efter föreläsningen promenerade vi i rask takt till tunnelbanan för hemfärd. Vädret idag har varit rätt ruggigt så det var skönt att komma hem och glida ner i soffan.

 

Skrivet av Jenny

 

* F3 är en föreläsningssal på vår institution i Lund med en aning bristfällig ventilation. 

12 timmar senare...

Publicerad 2013-03-06 02:59:00 i Allmänt,

12 timmar senare…

… är vi hemma efter en fullspäckad dag! Klockan åtta var vi på plats för vår första auskultation som ägde rum på en prepschool  i Chelsea på Manhattan. Vi var alla förväntansfulla innan besöket och det blev väldigt trevligt och givande. Skolan har både elever med normal utveckling och elever med speciella behov, fem klasser med elever som har autism och två klasser för barn med hörselproblem. Det positiva med att ha barnen i samma skola är att de då får möjligheten att interagera med varandra och barnen med typisk utveckling får en ökad förståelse och kunskap kring olika handikapp. Majoriteten av barnen med hörselproblem har även andra handikapp och inlärningssvårigheter vilket gör att de behöver extra mycket stöd. Många av barnen i dessa klasser har cochleaimplantat och för att de ska få möjlighet att höra allt läraren säger använder de Fm-funktion i sina implantat i undervisningen.  Läraren har en sändare och varje elev har en mikrofon där lärarens röst spelas upp. Tack vare dessa missar inte eleverna viktig information från läraren på grund av bakgrundsljudljud i klassrummet, vilket annars ofta är ett stort problem för de här eleverna.

 

 

På skolan jobbar de med ett ”Auditory oral program” som går ut på att eleverna tränar sin förmåga att lyssna och tala. De använder inte alls tecken utan fokus ligger på eleverna ska tala och öva upp sin förmåga att lyssna. Eftersom att logopeden jobbar i skolan har de möjlighet att ha ett nära samarbete med lärarna, vilket är en stor skillnad från hur det vanligtvis ser ut i Sverige där de flesta logopeder finns på sjukhusen. Precis som i Sverige har USA nationella mål för eleverna ska kunna i olika ämnen och årskurser och tack vare det närsamarbetet mellan lärare och logoped så kan logopeden fokusera sin terapi så att eleven får träna på just de sakerna han/hon är svag i för att öka chanserna att uppnå målen. Även i hörselklasserna jobbar de efter dessa mål, även om de flesta barn ligger under den förväntande nivån.

Vi fick besöka de två hörselklasserna, en för barn från förskola till åk 2 och den andra för barn från åk 3 till 5. Vi blev mottagna av Miss Nicky, logopeden som hade hand om den äldre klassen. Hon visade oss runt i klassrummet och hennes rum där hon jobbar med eleverna och berättade att vi skulle få vara med när hon träffade två av eleverna från klassen och att vi även skulle få vara med och interagera i behandlingen. Eleverna jobbar både enskilt och i grupp med logopeden och idag var det en gruppsession med två av pojkar och så vi då. Innan själva träningen började gjorde de en ”sound check”  för att kontrollera att Fm-funktionen fungerade. Miss Nicky täckte för munnen och sa olika ljud som pojkarna i tur och ordning fick repetera och ställde frågor de fick svara på. De pratade även om vad de tränat på tidigare och pojkarna fick berätta och korrigera då de svarade fel. Själva träningen gick ut på att de spelade upp ett restaurangbesök där den ena var gäst och den andre kypare, vi fick spela gäster. Båda pojkarna var jättegulliga och tog in oss direkt och vi tyckte att det var jättekul att få vara med i behandlingen.

 

Klassrummet bredvid logopedens rum

 

Efter första sessionen gick vi en trappa ner och träffade Miss Cathrine, logopeden som hade hand om de yngre barnen. Där fick vi vara med när hon träffade en flicka med cochleaimplantat. De jobbar väldigt strukturerat med tydliga mål. I början av sessionen gick de igenom vad de skulle göra och flickan fick klistra upp ordningen på ett papper och checka av eftersom. Även här började de med en ”sound check” och gick sen vidare med att gå igenom förra veckans läxa som var en skrivuppgift. Sedan var det talträning och de övade på denna veckas ljud som var /z/ och sen var det lyssningsträning då logopeden gav flerledade instruktioner till flickan. Avslutningsvis fick flickan ge oss instruktioner och även om hon var blyg i början så verkade hon tycka att det var ganska kul.

Som jag sa innan är det stor skillnad i hur logopeder jobbar i Sverige och USA och det som blev extra tydligt för oss nu var just det här med logopeder i skolan. I USA är det en självklarhet att det finns en eller flera logopeder i varje skola medan man i Sverige får vara glad om det över huvud taget finns tillgång till en. När vi berättade om detta trodde de amerikanska logopederna knappt att det var sant, för dem är det en självklarhet att finnas i skolorna och jobba med eleverna i deras naturliga miljö. Efter det här besöket har vi fått se de klara fördelarna med att logopeden faktiskt finns på plats i skolan och kan anpassa behandlingen så att den hjälper eleven att uppnå skolmålen. Vi ser det som vår och våra framtida kollegors uppgift att verka för att det kommer se ut såhär även i Sverige i framtiden!

En annan skillnad vi lagt märke till är logopedernas otroligt positiva attityd och uppmuntran mot barnen. Det är mycket ”good jooob” och ”hight five”. Vi kom fram till att det nog handlar mer om amerikaners sätt att vara än skillnader i det logopediska arbetet men lite extra uppmuntran kan ju alltid vara bra!

Sammanfattningsvis ett väldigt givande besök och många nya intryck att smälta!

 

Emely i skolbusspegel

Efter skoldagens slut begav vi oss till ett bageri för att få lite energi samt planera resten av dagen. Eftersom klockan bara var drygt tio hade vi mycket tid på oss att fylla dagen med roligheter. Första stoppet blev Grand Central Station som var en otroligt fin byggnad. De firar dessutom 100 år i år och hade en liten utställning där man fick se stationen genom årtiondena. Nästa stopp blev New York Public Library som även det var en superfin byggnad fylld med mängder av böcker och människor som satt lutade över böcker och datorer vid stora fina träbord. Efter det köpte vi varsin pizza slice och satte oss i solen utanför biblioteket och avnjöt den första utelunchen för i år. Så härligt!

Grand Central Station

 

New York Public Library

 

 

Mys och pizza i solen utanför NY Public Library

 

Efter lite meck med tunnelbanan lyckades vi till sist ta oss till American Museum of Natural History. Helt fantastiskt museum och helt otroligt stort. Vi kollade på 3D-film om rymden, tittade på dinosaurier, apor, fiskar, stenar, träd, lejon, indianer, regnskog, ekorrar och massa massa annat. Efter fyra timmar var det dags att åka hem, äta middag och däcka i soffan. Intensiv men rolig dag!

 

 

 Bland dinosaurier

 

 

 

Enormt välgjorda miljöer och djur som vi alla blev imponerade av!

 

 

Emma



 

Bildbomb

Publicerad 2013-03-05 04:57:30 i Allmänt,

Här kommer en bildbomb från de senaste dagarna!


 
Frukost på ett kafé tjugo steg från vår port
 
 
 
 
Shopping
 
 
 
Vi hamnade mitt i en demonstration mot tarmcancer. Såhär drog vi vårt strå till stacken. 
 
 
 
Mer shopping på Vickans hemlighet
 
 
 
Manhattan sett från färjan till Staten Island
 
 
 
Kvartetten på däck
 
 
 
logopedstudenter på babord sida
 
 
 
två glada och en slug en
 
 
en fin park utanför Custom House vid Battery park
 
 
 
musikalpose i en trappa
 
 
 
Vi bad vår landlord att stäng av de upproriska elementen vilket resulterade i en iskall lägenhet. Här tätar Emma de dragiga föntrena för att råda bot på problemet. 
 
 
 
Doughnutsinköp
 
 
 
En brännskada som heter duga. 

Första skoldagen!

Publicerad 2013-03-05 04:32:00 i Allmänt,

Idag började allvaret. Efter tre dagars semester påmindes vi imorse om varför vi egentligen kommit hit; kursen! Lite mjukstart fick vi visserligen. Först klockan halv ett skulle vi vara på plats på NYU Steinhardt, Department of Communicative Sciences and Disorders. Strax efter elva hade vi dock en lunchdejt med den svenska doktoranden Anna-Eva. Över varsin sallad berättade hon om livet som doktorand här och gav oss insidertips om stan. Hon kunde också berätta att väsnande, ångande element är helt normalt här i stan. Så det är nog bara att gilla läget. I övrigt är vår lägenhet näst intill perfekt! Mätta och belåtna blev vi visade vägen till institutionen där vi mottogs av de amerikanska logopedtjejerna som besökte oss i Lund i somras. Det var ett kärt återseende och vi blev visade runt i konferenssalar, labb, uppehållsrum, kontor och behandlingsrum. Allt i toppskick och överallt satt glada amerikanska logopeder, proffessorer och studenter och hälsade oss välkomna.
 
 
Efter det varma mottagandet fick vi våra fullspäckade scheman. Vi ska bland mycket annat få besöka skolor för barn med olika typer av funktionshinder, sjukhus för patienter med neruologiska sjukdomar, delta i samtalsgrupper för transsexuella och patienter med afasi och gå på föreläsningar med stamnings- och sväljningsgurus. Med famnarna fulla av folders, scheman och andra papper gav vi oss ut på stan. Skolan ligger mitt på Broadway, vägg i vägg med Starbucks där vi fyllde på energidepåerna.
 
 
 
På newyorktjejernas inrådan letade vi upp ett par grymma second handbutiker. Emely var i sitt esse och vi andra gjorde också ett par fynd! Sedan stapplade vi ut på trötta klövar. Att ta sig hem var lättare sagt än gjort. New Yorkborna brukar uppmärksamma oss när vi står i klunga med näsorna i gudieböckerna men idag var det ingen som kunde visa oss vägen hem. Eftersom vi inte orkade gå tre blocks till rätt metrostation hoppade vi spontant på en buss. Turligt nog gick den nästan ända fram till dörren! Vi gjorde ett snabbstopp på ett nyupptäckt apotek som även har ett gediget utbud av godis och schampo. Eftersom vi har China Town med sina prisvärda grönsaksbutiker runt knuten var det där vi inhandlade ingredienserna till kvällen middag.
 
 
 
Nu är klockan tio och elementen har just stämt upp i sin sedvanliga symfoni. En svag doft av fiskpinnar har börjat sprida sig i vardagsrummet, och det var inte vad vi lagade till middag. Snart ska vi i alla fall plugga in öronpropparna och gå och lägga oss. Imorgon väntar en dag på en prep school i Chelsea!
 
Siri
 
 
 
 

Solig söndag på lower east side

Publicerad 2013-03-05 03:08:00 i Allmänt,

Igår var det söndag! Efter en sen kväll på höga klackar unnade vi oss en sovmorgon följt av en härlig bagelfrukost. Cinnamon and raisin är allas nya favoritsmak! Sedan tog jag en runda med vår dammsugare "Dirt Devil" vars motor ger ifrån sig ett extremt oväsen. Till Bettan, Elicia, Sebastian och alla våra andra audionompolare kan jag meddela att jag använde öronproppar! De används förresten flitigt eftersom våra element fortsätter väsnas om nätterna. Igårkväll drog förresten Jenny på sig en brännskada efter att ha snuddat vid det skållheta badrumselementet. På förmiddagen skypeade vi med nära och kära och Jenny gav sig iväg till affären och lagade sedan en härlig lunch till oss. På eftermiddagen gav vi oss ut i vårsolen. Vårt första stopp var närbelägna "Doughnut Plant". Där inhandlades flottdrypande munkar som vi avnjöt på en vårsolig bänk i en park i China Town (fast egentligen njöt vi inte jättemycket utan frös mest bara). 
 
Efter det tog vi en prommenad till Little Italy och på hemvägen gjorde vi ett stopp på Tenement Museum som ligger alldeles nedanför vår lägenhet. Där kan man lära sig mer om hur immigranter från bland annat Nederländerna, Polen, Puertorico, Ukraina och Kina levt just i det området vi bor i. Tyvärr hade den sista guidegruppen just gett sig av när vi kom men vi gjorde en räd i muséebutiken och såg en film om livet på Lower East Side från sent artonhundratal fram till idag. Det var mycket intressant och vi ska definitivt gå tillbaka för en tur! Middag åt vi på en diner några kvarter bort.
 
Siri

 
Resten av kvällen spenderades i soffan med hårmassage och amerikanskt godis! 

De första dagarna

Publicerad 2013-03-03 19:42:00 i Allmänt,

0…

Så kom dagen D och väskorna var precis sådär höggravida som vi föreställt oss. Flyget tog oss via Düsseldorf till JFK och de 11h 25 min som förflutit på AirBerlin hade gått väldigt smärtfritt, tack vare veckotidningar och god flygplansmat. VISA-kontrollen vid ankomsten till USA gav endast lite handsvett, sedan for vi i taxi in till Manhattan. Vi bor nu i en gammal byggnad på Lower East Side och det var i dess klaustrofobiskt smala trappa vi släpade våra 30 kilos (ca) väskor de 5 våningarna torsdag eftermiddag lokal tid. Lägenheten är väldigt rymlig och ligger nära subwaynätet, ett kap (pris till trots) för att vara i denna trångbodda storstad.

Efter burritos på ett hak gick vi och lade oss (kl 21, för oss egentligen 03 på natten). Precis när John Blund strött sitt dust över fyra utmattade resenärer, flög vi upp. Panik utbröt! Det lät som att någon slog med järnrör mot de gamla järnelementen ackompanjerat av ett ökande, öronbedövande pysande. Någon skrek ”det kommer vatten” och i mörkret hann man föreställa sig inget mindre än sprutet från en påkörd amerikansk brandpost i sovrummet. Riktigt så farligt var det inte men sovalkoven blev en ångande djungel (alternativt turkisk ångbastu) med ett skrikande gammalt ”steaming ånglok” i hörnet. Vi ringde lägenhetsvärden som sa att detta är normalt i New York, så det var bara till att uthärda natten.

Vår första riktiga dag i storstaden börjar med att vi går 100meter, runt hörnet på vårt hus och där finner vi ett fik som andas New York från första steget över tröskeln, ”88 Orchard st”. Bakom disken finns en uppsjö av bagels, en hipsterkille med liten mössa på huvudet och en tjej med lila dreads som gjorde i ordning små pappkassar av ”take-away-brunch”, beställt från nätet. Vi slog oss ner bredvid medelålders businessmen med sina laptops och latte, sunda 35-åriga kvinnor med överfyllda skålar jordgubbar och ett kärlekspar med tatueringar vid vänstra tinningen och rakat hår för att detta skulle synas. In fick vi världens brunch; salmon&creamcheese bagels, bacon/cheese&egg bagels, granola, youghurt med färska bär och en capuccino på det. Vi bara lutade oss tillbaka, avnjöt och insöp.

10 minuter med subway sen var vi på Times Square och man fick ännu en New York- dos. Här spenderades eftermiddagen innan vi åter drog oss hemåt och handlade för kvällen. Emma, Siri och Jenny åkte på bio medan Emely, som hade tänkt sig en lugn kväll med tidig sänggång, fick ännu en konsert av våra kära element. 

Dag 2 äter vi en lyxig hemmafrukost och har sedan som dagsmål att ta oss ut till Ellis island för att se platsen (numera museum) dit miljontals invandrare passerade Amerikas portar på 1800-talet. Vid färjeterminalen får vi reda på att både Ellis island och Frihetsgudinnan är avstängda sedan stormen i oktober. Plan B blir därför att ta gratisfärjan till Staten island och därmed få se Manhattan och Frihetsgudinnan på avstånd. Något som slår oss är hur liten statyn är när hon står där i sin blekblå skepnad och hälsar välkommen. Amerikanarna måste verkligen använda specialeffekter eller rätt vinklar när de vill framställa henne som mastodont.

 

 

På färjan sitter vi bland locals (vita, afroamerikaner, asiater m.fl.) och vi kommer att reflektera över klasskillnaderna i samhället och hur detta troligen påverkar vem som får hjälp och inte av våra amerikanska yrkesfränder. Det är så påfallande vem som är fattig och rik och kasten är stora mellan flashiga butiker som Victorias Secret och uteliggare bärandes på ok med fullproppade sopsäckar med tomburkar. En man grävandes i en soptunna frågar om vi vill ha hjälp att hitta vägen när vi står med vår karta och jag får en klump i magen. Det är verkligen kontrasternas land.

Väl tillbaka går vi på The museum of American Indians, får en guidad tur om arkitektur och tittar på pärlbeklädda klädedräkter. På ett billigt varuhus med märkesvaror spenderas några timmar, till både fröjd och förtret:) Inte en enda stol fanns på 6 våningar så jag (Emely) och några äkta män lånade upp och nedvända kundkorgar. Några fina fynd fick följa med flickorna hem. Efter detta blev det handling och hemmamiddag med spaghetti, köttfärssås och lite dans på det. Vi har börjat komma till rätta i städernas stad. Snön singlade i natt, nu skiner solen och det är söndag.

 

Skrivet av: Emely

Om

Min profilbild

Emma, Emely, Siri och Jenny. 4 sistaårsstudenter på logopedprogrammet i Lund gör ett 5 veckors utbyte på New York University. Följ med oss på resan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela